Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.03.2016. 12:15

Project AIX 

Korištenje Minecrafta za razvoj umjetne inteligencije

Računalni znanstvenici žele naučiti lik iz Minecrafta da se popne na brdo poput čovjeka.

Korištenje Minecrafta za razvoj umjetne inteligencije

Petoro znanstvenika iz Microsoft Research laboratorija, okupljenih u grupu Project AIX, odlučilo je kreirati napredniju umjetnu inteligenciju  korištenjem Minecrafta kao virtualne platforme koja simulira stvarni svijet.

Oni stoga svoje dane na poslu provode u nastojanju da nauče lik iz igre da se popne na vrh brda, što djeluje prilično banalno, no virtualni čovječuljak to mora obaviti korištenjem potpuno istih resursa kao čovjek kada uči savladati takvu zadaću.

To znači da lik započinje u izvršavanje zadaće bez ikakvih znanja o svojem okolišu, a čak nije ni upoznat s time što treba napraviti.

Drugim riječima, potrebno je da sustavom pokušaja i pogrešaka razumije svoje okruženje, te shvati što je važno (penjanje uzbrdo), ali i što nije, poput toga da je trenutno dan ili noć.

Pokušaji i pogreške uzrokuju razne stvari, poput padanja u rijeke i ponore s lavom, a lik pomoću "nagrada" treba doći do spoznaje kada je ostvario sve potrebno za izvršavanje konačnog cilja. Rezultate svojeg istraživanja znanstvenici su objavili u znanstvenom radu koji možete pronaći na ovoj poveznici.

Ovaj projekt omogućuje nedavno predstavljena AIX platforma koju su razvili Katja Hofmann i njezini kolege u odjelu Microsoft Cambridge, a omogućuje računalnim znanstvenicima korištenje Minecrafta za provođenje istraživanja kojem je cilj unaprjeđenje umjetne inteligencije.

Minecraft

Platformu za sada koriste samo Microsoftovi znanstvenici unutar zatvorenog beta programa, no ovog ljeta će biti omogućena svim zainteresiranima jer će imati licencu otvorenog koda.

Znanstvenici kažu da je Minecraft idealan za ova istraživanja iz istog razloga zbog kojeg je zarazio milijune igrača koji njegov virtualni svijet posjećuju svakodnevno.

Za razliku od drugih računalnih igara, Minecraft kao sandbox igra sastavljena od nasumično posloženih kockica, gamerima nudi beskonačne mogućnosti koje se protežu od jednostavnih zadaća poput šetanja naokolo u potrazi za blagom, pa sve do kompleksnih poput gradnje struktura u društvu članova tima.

"Minecraft je savršena platforma za ovu vrstu istraživanja jer predstavlja vrlo otvoren svijet", navodi Katy Hoffman.

Mada biste prije očekivali da se umjetna inteligencija testira u nečemu poput Crysisa 3 ili GTA V, očito je da "vizualna šminka" manje impresionira znanstvenike od onoga što nude kockice u Minecraftu.  

Izvor: Microsoft

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->