Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.06.2017. 14:54

VR180 

VIDEO: YouTube ima novi format VR180

Novi VR format "reže" sferu na pola i omogućuje vam gledanje videa u krugu od 180 stupnjeva.

VIDEO: YouTube ima novi format VR180

YouTube je lansirao novi format VR videa pod nazivom VR180 koji u osnovi predstavlja filmove snimljene u pola sfere, odnosno s vidnim kutom od 180 stupnjeva umjesto 360.

U svojem blogu YouTube navodi kako je ovaj format razvio zbog ljudi koji ne žele gledati VR filmove stojeći i okrećući se po sobi, ali i zbog filmaša koji ne znaju kako raditi filmove 360 kamerama, obzirom da se moraju brinuti za detalje čitave scene u krugu od 360 stupnjeva, dok većina korisnika prema istraživanjima ionako gleda samo ono što se nalazi u centralnom dijelu.

Iz tog razlog VR180 će im omogućiti snimanje filmova na gotovo klasičan način, dok će istovremeno ponuditi dodatni sadržaj za one koji će ih gledati pomoću Google DayDaydreama, Samsung Gear VR-a, Cardboarda, Rifta, Vivea ili nekog drugog VR headseta.

Pored toga ti video filmovi se mogu gledati i putem PlayStation VR YouTube aplikacije koja je lansirana početkom godine. 

Prikaz filma u "pola sferičnom" formatu pri 4K razlučivosti rezultira time da će vam sve djelovati oštrije, a uvelike će se smanjiti i pikseliziranost kakva se javlja u 360 videima.

Primjer jednog VR180 YouTubea možete pogledati ovdje. 

Dakako, da biste mogli vidjeti kako djeluje novi format morat ćete koristiti VR naočale ili headset.

VR180 je nastao kao plan suradnje YouTubea i Google DayDream VR divizije. DayDream surađuje s proizvođačima kamera poput Lenova i LG-a koji će proizvoditi kamere i fotiće s dva objektiva s certifikatom za VR180 format, a one će se pojaviti na tržištu krajem godine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi YouTube VR VR180 Google DayDream
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->