Nalazite se
  • Računala
  • Novosti
  • Četvrt milijarde dolara za iduću generaciju superračunala
Članak
Objavljeno: 16.06.2017. 10:56

Eksaflops superračunalo 

Četvrt milijarde dolara za iduću generaciju superračunala  

Američka vlada vjeruje da će 6 najjačih IT tvrtki stvoriti superračunala koja će biti ispred kineskih. 

Četvrt milijarde dolara za iduću generaciju superračunala

Poznato nam je da svijetom superračunala danas vlada Kina, jer se njihovi strojevi nalaze na samom vrhu ljestvice najjačih i, najbržih i najsnažnijih. Vladu SAD-a to već dugo kopka pa je odlučila povući potez koji bi primat u svijetu superračunala trebao vratiti Amerikancima. Njihovo ministarstvo energetike (Department of Energy - DOE) dodijelilo je 258 milijuna dolara AMD-u, Crayu, HP-u, IBM-u, Intelu i Nvidiji, kako bi kroz iduće tri godine stvorili novu generaciju superračunala koje će biti ispred najjačih kineskih, u okviru projekta Exascale Computing Project.

Navedene tvrtke neće dakako za razvoj raspolagati samo s tim novcima jer bi oni trebali pokriti samo 40 posto troškova, što znači da bi se vrijednost ovog projekta mogla popeti na 430 milijuna dolara, no mi nekako imamo osjećaj da će za to biti utrošene milijarde a ne milijuni. 

Exascale Supercomputer (eksaflops superračunalo) bi trebalo omogućiti izvođenje milijardu milijardi kalkulacija u sekundi te se očekuje da će imati istu procesnu snagu kao ljudski mozak na neuralnoj razini. Taj superkompjuter bi mogao drastično unaprijediti znanstvena istraživanja, omogućiti otkrivanje revolucionarnih lijekova te razotkriti veliki broj tajni našeg planeta i svemira.

Prema web stranici Exascale Computing projekta, novac vlade SAD-a će se koristiti za razvoj hardvera, softvera i aplikacija, a tvrtke će međusobno surađivati ali i samostalno razvijati sustave superračunala. Što se recimo tiče HP-a, DOE želi da razvije exascale računalo temeljeno na njegovom "The Machine", superračunalu temeljenom na memoriji koje ima potencijal da zamjeni farme podatkovnih servera s jednim računalom veličine hladnjaka.      

Cilj projekta je da se do 2021. godine razvije najmanje jedno takvo superračunalo, no tvrtke koje će sudjelovati u projektu vjerojatno će ga željeti razviti čim prije, jer je Kina već najavila da će imati vlastito funkcionalno exascale računalo 2020. godine.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->