Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.01.2018. 09:54

CES 2018 

VIDEO: Treba li nam glasovno upravljanje hladnjakom

Samsung kaže da će svi proizvodi iz njegovog asortimana do 2020. godine biti inteligentni.

VIDEO: Treba li nam glasovno upravljanje hladnjakom

Samsung je 2017. godine uložio 14 milijardi dolara u istraživanja i inovacije vezane uz internet stvari (IoT). Iz tog razloga na svojoj je konferenciji u sklopu CES 2018. sajma u Las Vegasu očito želio opravdati zbog čega je potrošio toliko ogromne novce i zbog čega će ih u sljedećih nekoliko godina potrošiti još više na R&D.

“Mi u Samsungu vjerujemo da će IoT povezivanje preko Interneta biti jednostavno poput paljenja prekidača za svjetlo. S novim proizvodima i uslugama koje smo najavili olakšavamo korištenje IoT-a i on postaje gotovo neprimjetan”, rekao je Hyun Suk Kim, predsjednik Odjela korisničke elektronike i Odjela za istraživanje u kompaniji Samsung. “Posvećeni smo ideji da svatko ubrzano usvoji IoT kao bi svi Samsungovi povezani uređaji bili inteligentni do 2020 godine”.

CES-2018-Lead-Release_main_4

Samsung kaže kako se njegova IoT filozofija temelji na otvorenoj inovaciji, što je čini dostupnom za više ljudi, a kada je prožeta inteligencijom, može personalizirati njihova iskustva.

Također navodi kako radi s partnerima kao što je Open Connectivity Foundation (OCF) kako bi postavio  uobičajene industrijske standarde. OCF je najveće tijelo za IoT standardizaciju na svijetu, a Samsungov ARTIK čip, klima uređaj i frižider Family Hub već su certificirani od strane asocijacije za kriterije interoperabilnosti koja je neophodna za IoT.

CES-2018-Lead-Release_main_5

U proljeće 2018. Samsung će ujediniti svoje IoT aplikacije, uključujući Samsung Connect, Smart Home, Smart View i druge u aplikaciji SmartThings za povezivanje i upravljanje bilo kojim uređajem koji podržava SmartThings direktno s telefona, TV-a ili automobila uz pomoć jedne aplikacije. Osim toga, Samsung je najavio da će povezati HARMAN Ignite sa SmartThings Cloudom, prebacujući IoT iskustvo sa pametne kuće na automobil. Kao rezultat toga, korisnici će moći upravljati svojom povezanom kućom iz automobila i obrnuto.

Sastavni dio Samsungove vizije je spajanje uređaja i njihovo inteligentno podešavanje. Uz Bixby, Samsung donosi personaliziranu inteligentnu uslugu na više uređaja. U 2018. godini određeni Samsung Smart TV-i i novi frižider Family Huba imati će glasovnu kontrolu putem Bixbya.

CES-2018-Lead-Release_main_3_FF

Budući da povećana povezanost zahtijeva poboljšanu sigurnost, Samsung je rekao da je ugradio Samsung Knox tehnologiju u svoje povezane uređaje, uključujući Smart TV i sisteme digitalnog oglašavanja, dodatne mobilne proizvode i Smart uređaje. Knoxova tehnologija uključuje hardverski sigurnosni sistem i ažuriranja firmwarea kako bi se osigurala zaštita uređaja.

U svakom slučaju, Samsung nam želi poručiti da svojim IoT ekosutavom želi zagospodariti našim životima. Vjerujemo da bi nam IoT mogao znatno unaprijediti život, no nadamo se da će puno pažnje obratiti na sigurnost kako nas pametne pegle ne bi špijunirale i krale nam novce.

Čitavu Samsungovu konferenciju na ovogodišnjem CES-u možete pogledati na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Samsung SmartThings IoT CES 2018
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->