Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.01.2018. 13:03

CES 2018 

Novi čipovi za kvantno i neuromorfno računalstvo

Intel je na CES 2018 sajmu predstavio novi 49-qubitni supravodljivi Tangle Lake i neuromorfni Loihi čip.

Novi čipovi za kvantno i neuromorfno računalstvo

Intel je prije tri mjeseca predstavio 17-qubitni čip koji predstavlja još jedan mali iskorak ka kvantnom računalstvu, a sada je na CES-u njegov CEO Brian Krzanich odlučio pokazati najnoviji supravodljivi čip, 49-qubitni Tangle Lake.

Intelov šef kaže da ovo predstavlja novi uspjeh koji vodi ka krajnjem cilju razvoja kompletnog kvantnog sustava, od arhitekture, pa sve do algoritama za upravljanje elektronikom. Mada bi za pravo funkcionalno kvantno računalstvo vjerojatno trebao čip od milijun ili više qubita, Krzanich kaže da je ovo veliki uspjeh, jer će omogućiti istraživačima u poboljšavanju tehnika ispravljanja grešaka i simuliranju računalnih problema.

Intel-Quantum-49-qubit-1

Krzanich predviđa da će kvantno računalstvo velikom brzinom rješavati probleme za čije rješavanje bi danas najmoćnijim superračunalima trebali mjeseci dana rada, čime će doći do velikih uspjeha u razvoju lijekova, financijskom modeliranju i prognozi vremena.   

Dr. Michael Mayberry, korporativni potpredsjednik i direktor Intel Labsa, predviđa da će trebati "pet do sedam godina prije nego se industrija uhvati u koštac s problemima proizvodnje tako kompleksnih čipova, što znači da ćemo se još načekati do pojave prvih "pravih" kvantnih računala.

Krzanich je također predstavio Intelovo istraživanje vezano uz neuromorfno računalstvo (neuromorphic computing), novu računalnu paradigmu koja je inspirirana radom ljudskog mozga te bi jednog dana mogla znatno povećati performanse i energetsku učinkovitost u umjetnoj inteligenciji.

Intel Labs je stoga izradio neuromorfni istraživački čip pod nazivom Loihi, koji uključuje digitalne krugove koji imitiraju osnovne operacije ljudskog mozga, a razvijen je s ciljem poboljšavanja performansi i energetske učinkovitosti u sustavima strojnog učenja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Ova nevjerojatna tehnologija pruža širinu AI rješenjima koja razvija Intel", navodi Krzanich. "Neuromorfni čipovi se mogu koristiti bile gdje za procesiranje podataka stvarnog svijeta u stvarnom vremenu. Na primjer, ovi čipovi mogu dovesti do pametnijih nadzornih kamera i pametnije infrastrukture pametnih gradova dizajnirane za komunikaciju s autonomnim vozilima u stvarnom vremenu".   

U prvoj polovici ove godine Intel planira podijeliti Loihi testni čip s vodećim znanstvenim i istraživačkim institucijama koje će ga testirati u rješavanju kompleksnih setova podataka i problema.

Intel-Neuromorphic-chip-Loihi-2

Ovime postaje očito da Intel sve više želi konkurirati IBM-u koji bi uskoro trebao predstaviti svoj prvi 50-qubitni čip. Što bude ljuća konkurencija između ova dva giganta, prije ćemo doći do nekih konkretnih proizvoda od kojih ćemo svi imati koristi, no nemojte misliti da će to biti sutra.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->