Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.05.2016. 11:00

Pre-Touch Sensing 

VIDEO: Telefon unaprijed zna da ćete dotaknuti zaslon

Windows telefoni uskoro bi mogli stići na tržište sa zaslonima koji vide vaše prste.

VIDEO: Telefon unaprijed zna da ćete dotaknuti zaslon

Znanstvenici Microsoft Researcha na pametne telefone žele dovesti još jednu zanimljivu značajku koja pomalo podsjeća na sustav gestualnih kontrola s Kinecta.

Zahvaljujući njihovoj inovaciji u izradi zaslona osjetljivih na dodir pod nazivom "pre-touch sensing", telefon može "vidjeti" korisnikove prste dok se nalaze iznad zaslona, što otvara čitav niz novih mogućnosti upravljanja aplikacijama, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Zahvaljujući tom sustavu, vaš telefon između ostaloga zna kako ga držite, te može predvidjeti interakcije temeljene na orijentaciji, pa će znati držite li ga u jednoj ili s dvije ruke, koliko prstiju je uključeno, te koliko daleko se nalaze od zaslona.   

Kada se govori o konkretnoj primjeni, ovo će omogućiti da aplikacija prikaže sučelje, na primjer komande za pokretanje, pauziranje i premotavanje videa, dok se vaši prsti nalaze na centimetar ili dva udaljenosti od zaslona, a kada prste odmaknete, moći ćete gledati čistu sliku bez ikakvog sučelja.

Pored toga, Microsoft je demonstrirao kako se "pre-touch sensing" na sličan način može koristiti u kreativnim aplikacijama poput Officea, ali i u igrama, pa je sada moguće u nogometnoj simulaciji udarati loptu bez da dodirujete zaslon.

To znači da će na vašem zaslonu mobitela biti manje packi od prstiju zamašćenih ćevapima, dok ćete istovremeno dobiti još veće mogućnosti interakcije.

"Vjerujem da postoji veliki potencijal za budućnost mobilnih interakcija", izjavio je Ken Hinckley, znastvenik Microsoft Researcha i vođa ovog projekta. "To kažem kao jedan od prvih ljudi koji se nalaze u mogućnosti istraživanja mogućnosti senzora na mobilnim telefonima, koje uključuju sveprisutnu sposobnost osjećanja i autorotacije orijentacije zaslona".

Za sada nije poznato kada bi Microsoft ovo mogao ugraditi u neki telefon koji će se naći na tržištu, no vjerujemo da nećemo morati dugo čekati, a možda patent prodaju i proizvođačima Android i iOS uređaja, jer nam se ovo čini kao jako dobra fora.

Izvor: Microsoft ResearchVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->