Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.05.2016. 16:05

Operativni sustavi 

Linux i Windows padaju dok Mac OS X raste

Prvi puta u zadnjih 10 godina svi Windowsi zajedno pali su na ispod 90 posto udjela.

Linux i Windows padaju dok Mac OS X raste

Statistike za travanj ove godine koje donosi analitička tvrtka Net Applications u vezi operativnih sustava za desktop računala, ukazuju da  usprkos novom Windows 10 OS-u koji se sve više širi među korisnicima Microsoftovog operativnog sustava, ekipi iz Redmonda ne cvatu ruže, jer su prvi puta u posljednjih 10 godina sve inačice Windowsa zajedno pale na ispod 90 posto udjela.

Pored toga, statistike otkrivaju da je samo u posljednjih 30 dana došlo do pada Windowsa za 1,68%, te se sada nalazi na 88,77%.

Situacija nije previše dobra ni za Linux, jer statistike ukazuju da operativni sustavi otvorenog koda koji se temelje na njemu, čak i kada se zbroje sve distribucije čine samo 1,65% udjela, te su također u padu, jer su donedavno činile 1,78 posto udjela.

Jedini rast na tržištu desktop operativnih sustava ostvaruje Apple, čiji je Mac OS X tijekom travnja ostvario rast od 1,8%, te se nalazi na drugom mjestu s ukupnim udjelom od 9,57%. 

Jasno je da glavni razlog pada Linuxa i Windowsa leži u cjelokupnom padu PC tržišta, što je trend kojem očito ne pomažu ni novi Windowsi 10, kao ni recimo Ubuntu 16.04Vezani sadržaji
Ključne riječi Windows Linux Mac OS X udjeli
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->