Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.01.2020. 11:19

CES 2020 

VIDEO: Preklopni savitljivi zasloni stižu u laptope

Intel je predstavio prototip 2 u 1 prijenosnika koji se iz laptopa može pretvoriti u tablet.

VIDEO: Preklopni savitljivi zasloni stižu u laptope

Ako ste mislili da će se tehnologija preklopnih uređaja sa savitljivim zaslonom zadržati u domeni telefona poput Galaxy Folda koji smo imali prilike testirati u aktualnom broj časopisa VIDI br. 286, prevarili ste se, jer Intel vjeruje da je došlo vrijeme da ju vidimo u prijenosnim računalima.

On je stoga na CES 2020 sajmu u Las Vegasu predstavio prototip ultraprijenosnika pod kodnim imenom Horseshoe Bend s novim Tiger Lake UP4 procesorom, koji se može rasklopiti u 17,3-inčni tablet s OLED zaslonom. Prijenosnik između „dodirne“ tipkovnice i monitora nema nikakve rubove ili šarke, jer je sve smješteno u savitljivi zaslon, koji se nakon otvaranja pretvara u tablet na kojemu je teško uočiti "crtu" u sredini, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ono što je posebno zanimljivo je što se radi o potpuno funkcionalnom laptopu koji bi se na tržištu mogao naći još ove ili iduće godine, ukoliko Intel nagovori neke od svojih partnera da njegovu tehnologiju lansiraju u svojim modelima prijenosnika.

Intel-Horseshoe-Bend-1

Valja naglasiti da su slične prototipe laptopa sa savitljivim preklopnim zaslonima na CES-u predstavili Lenovo i Samsung s kojima Intel već surađuje na ovoj tehnologiji, no njihovi savitljivi preklopnici poput Lenovo ThinkPad X1 Folda su znatno manji od Intelovog, koji je trenutno jedini sa 17-inčnim zaslonom.

Lenovo-ThinkPad-X1-FOLD_Intel-Core-Hybrid

Je li ovo idući korak u evoluciji tehnologije savitljivih zaslona zasad je teško reći, ali ne možemo poreći praktičnost koja bi ovakvim uređajima mogla pružiti dodatne multimedijske mogućnosti poput korištenja laptopa kao TV-a s pristojnom dijagonalom. Nama osobno bi posebno zanimljivo bilo vidjeti takve hibride koji bi se iz recimo laptopa „pune veličine“ sa 17-inčnim zaslonom mogli rasklapati u tablete s dijagonalama većim od 24 inča, što je već vrlo „televizično“.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->