Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.01.2020. 12:39

CES 2020 

VIDEO: Daljinski za TV upravljan mislima

Neurotehnološki startup lansira prvi daljinski za TV koji omogućuje "šaltanje" mislima.

VIDEO: Daljinski za TV upravljan mislima

Tijekom proteklog desetljeća mogli smo vidjeti obilje projekata neuralnih sučelja koja omogućuju upravljanje robotima, računalima, dronovima, invalidskim kolicima i drugim stvarima snagom volje, odnosno mislima. Na žalost, većina tih projekata nije otišla dalje od laboratorijskih testiranja, no to bi sada trebao promijeniti neurotehnološki startup NextMind koji je na CES 2020 sajmu predstavio prvo funkcionalno mozak-u-računalo (BCI) sučelje koje će tijekom ove godine biti komercijalno dostupno po cijeni od 399 dolara (2667 kn).

NextMind-Front_and_Back-4K-HD_

Sučelje dolazi u obliku malog okruglog gadgeta koji se spoja na stražnju stranu glave i u stanju je čitati električne signale mozga koje pretvara u digitalne komande za upravljanje kompatibilnim uređajima.

Između ostaloga gadget će vam omogućiti korištenje umjesto klasičnog daljinskog upravljača za TV, što znači da mislima možete ostvariti vječni san svakog lijenog TV manijaka, odnosno "šaltati" programe i regulirati jačinu zvuka bez da imalo pomaknete svoju ručicu, kao što možete vidjeti u ovom videu

NextMind navodi da nosivi uređaj posjeduje 8 elektroda koje mjere aktivnosti jednog specifičnog područja mozga, vizualnog korteksa, koji procesira informacije koje dobiva putem očiju. Kada gledate u više objekata, oči projiciraju te objekte u vizualni korteks. Ako se mentalno odlučite fokusirati na specifični objekt, on će se povećati u korteksu, a uređaj može detektirati koji ste objekt selektirali te poslati informaciju nazad ka zaslonu u realnom vremenu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

To vam u slučaju TV-a omogućuje pokretanje komandi poput reprodukcije, pauze, pojačavanja zvuka i promjene programa, jednostavnim fokusiranjem pažnje na relevantne dijelove ekrana.

Osim gledanja televizije, NextMind potencijal ovog gadgeta vidi i u gamingu. Umjesto korištenja kontrolera, gameri će moći pucati na neprijatelje jednostavnim fokusiranjem na mete, a ako uz to dodate i VR headset, dobit ćete potpuno novu dimenziju iskustva igranja.

image

NextMind će započeti isporuke uređaja developerima odmah po završetku CES-a, kako bi mogli razvijati aplikacije za upravljanje raznim uređajima prije nego proizvod stigne na tržište. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->