Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.02.2014. 12:53

MWC 2014 

VIDEO: Isprobali smo Snapdragon 805 SoC s Adreno 420 GPU-om 

Qualcomm je na MWC-u prikazao prototipe uređaja koji rade na najnovijem Snapdragon 805 SoC-u.

VIDEO: Isprobali smo Snapdragon 805 SoC s Adreno 420 GPU-om

Mada se njegov novi SoC Snapdragon 805 još ne nalazi niti na jednom uređaju na tržištu, Qualcomm je na MWC 2014 sajmu u Barceloni demonstrirao njegove mogućnosti na nekoliko prototipa svojih uređaja. Ovi uređaji opremljeni Snapdragon 805 SoC-om najbolje demonstriraju fantasične grafičke mogućnosti koje pružaju Adreno 420 GPU.

Među najvažnijim karakteristikama grafike na referentnim tabletima Qualcomm navodi značajku koju naziva "asertivni ekran" koji prilagođava svjetlinu ekrana prema osvjetljenju koje je dostupno u postavkama. On naglašava i zasićuje određene boje poput plave i žute, kada se nalazi pod sunčevim svjetlom ili unutarnjom rasvjetom, kako bi se omogućio uvijek dobar prikaz slike na zaslonu. Ovo je prilično važno za igranje, jer igrači obično podižu osvjetljenost (brightness) u postavkama, čime scenama dodaju previše svjetla pa gube na kvaliteti slike, a asertivni ekran ujedno štedi energiju, odnosno smanjuje potrošnju baterije.

Druga zanimljiva značajka je teselacija. Uz manju teselaciju su detalji reducirani, dok uz veću dolazi do njihovog značajnog povećanja, te automatski i do povećanja kvalitete tekstura, koje na malim udaljenostima od gledanog objekta izgledaju impresivno bogato, dok se na većim teselacija automatski i "pametno" smanjuje, jer ne postoji potreba da se na nekom listiću recimo prikazuje svaka žilica, ako gledamo drvo s udaljenosti od 20 metara.

U početku je teselacija bila rezervirana isključivo za moćne grafičke kartice PC računala, a tek nedavno se pojavila na novim PS4 i Xbox One konzolama, no sada dolazi i na tablete opremljene Snapdragonom 805, što znači da bi buduće igre na tabletima, pa čak i na pametnim telefonima mogle grafički izgledati poput one na najjačim računalima i konzolama zadnje generacije.

Očekujemo da će ovo znatno promijeniti svijet gaminga, jer će se snažni procesori i grafika na mobilnim uređajima sada moći nadmetati s računalima i konzolama kao nikada prije. Ostaje nam samo pričekati kada će se pojaviti nešto tipa Battlefielda 4 na maksimalnim postavkama za tablete. Naravno, prije toga očekujemo prve tablete i pametne telefone opremljene novim nabrijanim Qualcommovim mobilnim hardverom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->