Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.01.2013. 14:31

CES 2013 

VIDEO: Intelovi proizvodi i tehnologija za 2013. godinu

Na Intelovoj arhitekturi dolaze novi pametni telefoni, tableti i konvertibilna računala. 

VIDEO: Intelovi proizvodi i tehnologija za 2013. godinu

Intelovi izvršni direktori su na tiskovnoj konferenciji na CES 2013 sajmu održali zanimljivu prezentaciju tehnologija i proizvoda za koje vjeruju da će tijekom 2013. godine obilježiti tehnologiju mobilnih telefona, tableta u ultraprijenosnika. 

Na tiskovnoj konferenciji je predstavljena nova platforma za pametne telefone, novi 22-nanometarski četverojezgreni sustav na čipu (SoC-u) za tablet-uređaje, dok su Mike Bell, potpredsjednik i generalni direktor odjela Mobile and Communications Group, i Kirk Skaugen, potpredsjednik i generalni direktor odjela PC Client Group, predstavili novosti u vezi ultraprijenosnika.

"Najbolje što Intel nudi uskoro će biti dostupno na mobilnom uređaju u vašoj blizini", izjavio je Skaugen. "U četvrtoj generaciji procesora Intel Core spremni smo ponuditi najveće povećanje učinkovitosti baterija u Intelovoj povijesti, a istodobno ćemo na računalne uređaje dodati bogata nova sučelja s interakcijom utemeljenom na dodiru, glasu, prepoznavanju lica i gestama. Također osjetno poboljšavamo performanse i uštede energije u procesorima Atom te nenadmašno razvijamo mobilnu ponudu za 2013. godinu."

intel ces

Intel je predstavio novu platformu utemeljenu na procesoru Atom s niskom potrošnjom energije (stari naziv Lexington) i referentni dizajn za pametne telefone namijenjen ekonomičnom segmentu tržišta pametnih telefona, za koji izvori iz struke predviđaju da bi do 2015. godine mogao dosegnuti brojku od 500 milijuna jedinica. Klijenti koji su najavili podršku za novu platformu obuhvaćaju tvrtke Acer, Lava International i Safaricom.

Nova ponuda obuhvaća procesor Intel Atom Z2420 s tehnologijom Intel Hyper-Threading Technology, koji postiže brzinu od 1,2 GHz, nudi hardverski ubrzano kodiranje i dekodiranje u razlučivosti 1080p. Platforma obuhvaća i modem Intel XMM 6265 HSPA+ s podrškom za način rada Dual Sim/Dual Standby.

Bell je istaknuo buduću platformu utemeljenu na procesoru Intel Atom Z2580 (stari naziv Clover Trail+), namijenjenu pametnim telefonima visokih performansi te onima iz segmenta široke potrošnje. Bell je izjavio da će nova platforma nuditi i do dva puta bolje performanse u odnosu na trenutnu generaciju (platformu utemeljenu na procesoru Intel Atom Z2460), a uz to i atraktivnu potrošnju energije i trajanje baterije. Bell je također naglasio velik broj dizajna za tablete na procesoru Atom Processor Z2760 sa sustavom Windows 8 koji su dostupni od proizvođača kao što su Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG i Samsung

CES2013_Smartphone_Reference_Design

Otkrio je i pojedinosti o Intelovu sustavu na čipu nove generacije, 22-nanometarskom SoC-u Atom, kodnog naziva "Bay Trail", koji bi trebao postati dostupan za blagdane 2013. Taj prvi četverojezgreni SoC Atom bit će dosad najsnažniji procesor Atom, a nudit će više no dvostruko bolje računalne performanse u odnosu na Intelovu trenutnu generaciju tablet-uređaja. .

"Bay Trail se nastavlja na naš rad na razvoju trenutno dostupnih sustava na čipu, a njegov je razvoj toliko brz jer koristimo Intelove prednosti s područja temeljnog računalstva", izjavio je Bell. "Iskoristit ćemo goleme programske potencijale i stručna znanja koja imamo na raspolaganju da bismo ponudili najbolje proizvode s najboljom kvalitetom rada u toj klasi."

 Skaugen je objavio da Intel uvodi podliniju procesora s niskom potrošnjom energije u postojeću treću generaciju linije procesora Intel Core. Novi čipovi dostupni su odmah, a radit će uz potrošnju energije od svega sedam watta. Trenutno se radi na više od deset dizajna utemeljenih na toj novoj ponudi, a Lenovo IdeaPad Yoga 11S Ultrabook i budući Acerov odvojivi ultraprijenosnik bit će među prvim uređajima utemeljenima na novim Intelovim procesorima koji će ovog proljeća izaći na tržište.

Skaugen je otkrio da bi novi sustavi trebali nuditi do devet sati kontinuiranog trajanja baterije te tako korisnike osloboditi dijela kabela i nezgrapnih prilagodnika za napajanje koje obično vuku sa sobom.

"Procesori Core četvrte generacije prvi su Intelovi čipovi koji su iz temelja projektirani za Ultrabook", izjavio je Skaugen. "Očekujemo velik napredak u procesorima Core s niskom potrošnjom energije, a velika ponuda dodirnih sustava dovest će do znatnog novog vala konvertibilnih računala Ultrabook i tablet-uređaja koji će biti tanji i laganiji te istodobno nuditi performanse potrebne za prirodniju interakciju, primjerice onu utemeljenu na upravljanju dodirom, glasom i gestama." 

Da bi pokazao snagu četvrte generacije linije procesora Intel Core, Skaugen je demonstrirao novi referentni dizajn odvojivog uređaja Ultrabook (kodnog naziva "North Cape"), koji se konvertira u 10-milimetarski tablet-uređaj i uz baterijsko napajanje može raditi do trinaest sati dok se nalazi na priključnoj stanici.

Demonstriran je i napredak ostvaren u načinu na koji će korisnici stupati u interakciju s računalnim uređajima, uključujući prirodnu interakciju pomoću 3D kamere. Intel je pokazao aplikacije otvorene na ultraprijenosniku u kojima je predmetima moguće rukovati prirodno, slobodnim pokretima ruku, prstiju i lica te glasom. 

Skaugen je pokazao i nove prilagodljive višefunkcijske sustave na kojima će baterija biti ugrađena u zaslon, a bit će ih moguće podignuti, te jednostavno premještati po kući ili uredu kada to bude potrebno.

Prilagodljivi višefunkcijski uređaji su računala visokih performansi s velikim dodirnim zaslonima koja je moguće koristiti kao dodirne igraće sustave za više korisnika, interaktivne uređaje za stvaranje umjetničkih djela te za brojne druge zajedničke, osobne namjene. 

Dodatne informacije, fotografije i multimedijski sadržaji dostupni su na ovoj poveznici

VIDEO: Intelova tiskovna konferencija na CES-u 2013

U ovom trenutku je očito velika navala na ovaj video, pa ćete morati pričekati koji minut dok film krene. Kada se jednom učita trebali biste ga moći gledati bez ikakvih problema.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->