Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.06.2024. 17:36

Computex 2024 

VIDEO: AI pomoćnik stiže direktno u vašu igru

Nvidia je predstavila G-Assist značajku koja vam omogućuje da tijekom igranja tražite savjete od umjetne inteligencije.

VIDEO: AI pomoćnik stiže direktno u vašu igru

Nvidia je na Computexu predstavila Projekt G-Assist, demonstraciju tehnologije AI asistenta pokretane RTX-om koja pruža pomoć s obzirom na kontekst u računalnim igrama i aplikacijama.

Današnje računalne igre su vrlo kompleksne i ponekad provodimo puno vremena na internetu dok ne otkrijemo neki važni detalj o gameplayu, likovima, oružju, performansama igre obzirom na konfiguraciju računala koje koristimo i druge stvari koje nas usporavaju u omiljenoj zabavi.

Nvidia tome želi doskočiti G-Assistom, tehnologijom koja vam AI pomoćnike dovodi direktno u igre, što znači da u svakom trenutku, bilo tijekom gameplaya ili u pauzi možete glasom postaviti pitanje o vašoj igri ili performansama sustava, a AI asistent će vam dati odgovore u skladu s kontekstom.

project-g-assist-ai-framework

Project G-Assist preuzima glasovne ili tekstualne unose od igrača, zajedno sa snimkom onoga što je u ekranu igre. Snimka se unosi u modele generativne umjetne inteligencije koji prate što se sve u vašoj igri događa, ali istovremeno prate i rad vašeg računala te vam u bilo kojem trenutku mogu predložiti promjenu određenih postavki u igri kako biste imali veći fps, glađu grafiku, veću ili optimalnu rezoluciju, a ujedno će vam reći i koliko se vaše računalo grije te vam dati konkretne prijedloge za optimalno poboljšanje performansi, a sve to bez potrebe da izlazite iz svoje omiljene pucačine, strategije ili simulacije.

project-g-assist-ark-survival-ascended-best-early-game-weapon

Tehnologija je prvenstveno namijenjena razvojnim developerima igara koji AI asistente trebaju ubaciti i prilagoditi za određenu igru ili aplikaciju, nakon čega se mogu pokretati u oblaku ili direktno na računalima opremljenim Nvidijinim GeForce RTX grafičkim hardverom.

Nvidijin stariji menadžer proizvoda Guillermo Siman je G-Assist testirao u igri ARK: Survival Ascended, i za početak ga je pitao koje je najbolje oružje za ranu fazu igre i gdje može pronaći materijale za njegovu izradu, za što je odmah dobio odgovor.

AI asistent koristi modele računalnog vida kako bi razumio što se događa u ekranu igre te vam može savjetovati da primjerice trebate izbjegavati dinosaura, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Budući da je pomoćnik svjestan konteksta, može personalizirati svoje preporuke korisnikovom tijeku igranja pa tako može analizirati bodove vještina i predložiti vam na što ih je najpametnije utrošiti, ili savjetovati što izabrati sljedeće kako bi pomogao igračima u borbi s jačim protivnicima na višim razinama.

To ne mora značiti da AI utjecati direktno na vaš gameplay, no kolika će biti njegova razina pomaganja, ovisiti će o tome što mu dodijele gamedeveloperi.

Moderne igre zahtijevaju vrhunske performanse od naših sustava za glatko, impresivno igranje. Ali određivanje najboljih postavki računala i igre često nije jednostavno i može zahtijevati hrpu intenzivnih podešavanja i testiranja.

project-g-assist-ark-survival-ascended-spend-skill-points

S jednostavnim upitom, G-Assist može procijeniti konfiguraciju i performanse vašeg sustava i odmah ga podesiti za optimalno iskustvo. Primijenite optimizirane postavke igre iz Nvidia aplikacije, temeljene na opsežnom testiranju na tisućama hardverskih konfiguracija i omogućite podešavanje performansi za primjenu sigurnog overclocka GPU-a, uključite Nvidia Reflex kako biste smanjili latenciju sustava za brže igranje i još mnogo toga.

AI Assistant može pratiti i grafički prikazati broj sličica u sekundi, potrošnju energije, latenciju računala i drugu hardversku statistiku, predlažući načine za njihovo poboljšanje.

Može inteligentno pronaći načine za povećanje performansi po vatu, kao što je dinamičko smanjivanje napona GPU-a. Za korisnike prijenosnih računala potrošnja energije je od posebne važnosti jer određuje koliko dugo mogu igrati prije nego što im se baterija isprazni.

project-g-assist-chart-system-latency

Nadalje, AI asistent može skenirati vaš sustav da vidi je li nešto u kvaru, može opisati što postavke rade i kakav je očekivani utjecaj na performanse. Na primjer, može objasniti razliku između DLAA i DLSS, i između Ultra Low Latency Moda u Nvidia Control Panelu i Nvidia Reflexa u igri.

"Project G-Assist neće igrati igru ​​za vas kao što smo predložili u našem proročanskom prvotravanjskom videu 2017., ali vam može pomoći da izvučete više iz svojih omiljenih igara i pronađete pomoć za problematičnog bossa", navodi Nvidia koja poziva zainteresirane game developere da se prijave putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->