Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.05.2024. 13:45

MSI 

Prva matična ploča s DDR5 CAMM2 memorijom

Matična ploča Z790 Project Zero donosi novi standard RAM memorije za desktop računala.

Prva matična ploča s DDR5 CAMM2 memorijom

MSI je objavio da je u suradnji s Kingstonom razvio prototip matične ploče Z790 PROJECT ZERO PLUS s Kingston FURY Impact DDR5 CAMM2 modulom.

Nova ploča bit će predstavljena na Computexu 2024 početkom sljedećeg mjeseca, a koristi stražnje konektore, slične MSI-jevim postojećim Project Zero matičnim pločama, za bolje upravljanje kabelima. S desne strane CPU utora, četiri DDR5 DIMM utora zamijenjena su jednim CAMM2 modulom postavljenim vodoravno na ploču i instaliranim s četiri vijka.

CAMM2 je novi memorijski standard koji ima za cilj zamijeniti SO-DIMM, koji postoji više od dva desetljeća te spaja mogućnosti dvokanalnih SO-DIMM konfiguracija u jedan modul, čineći ga 64% manjim od tipičnih DDR5 SO-DIMM konfiguracija prijenosnih računala.

Osim što podržava DDR5 memorijske module, CAMM2 radi s bržim LPDDR5X memorijskim modulima i nadmašuje SO-DIMM DDR5 u propusnosti memorije.

Za CAMM2 se u početku mislilo da će biti ograničen na laptope pa će biti zanimljivo vidjeti kako funkcionira na matičnoj ploči desktop računala gdje se modul može podesiti za bolje performanse, umjesto mješavine performansi i energetske učinkovitosti, kao što je slučaj s prijenosnim računalima.

Pitanje je doduše ima li CAMM2 ikakvih ozbiljnih prednosti na mainstream desktop matičnim pločama, jer na desktop računalima, veličina memorije toliko važna kao u laptopima, no možda će biti pogodan za manja i mini računala.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MSI
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->