Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.05.2024. 10:35

Computex 2024 

Ovogodišnji Computex će biti u znaku AI hardvera

Sajam Computex 2024 u Taipeiju predstavit će nova AI računala i čipove za lokalnu obradu umjetne inteligencije.

Ovogodišnji Computex će biti u znaku AI hardvera

U Taipeiju se od 4. do 7. lipnja održava sajam Computex 2024. koji je možda "slabiji" od CES-a, ali je vrlo značajan jer se održava u zemlji u kojoj se proizvode brojne hardverske komponente, a to je ujedno i prilika za sve tajvanske i azijske tvrtke da pod rukom jednostavno prenesu svoje nove proizvode iz tvornica u izložbeni prostor.

Kao i svake godine, svoja keynote uvodna predavanja će održati neki od najvećih igrača industrije poput Nvidije i ARM-a, a što se najznačajnijih izlagača tiče, među njima će se pojaviti MSI, Asus, Acer, Gigabyte, Cooler Master, ASRock, Intel, AMD-a i TSMC.

T-08627576-X

Prema svim najavama, ovogodišnji Computex će imati jednu značajnu prednost pred CES-om, jer će na njemu biti predstavljeno obilje računala i čipova koji zadaće umjetne inteligencije obrađuju lokalno bez potrebe za obradom na serverima u oblaku, a takav AI hardver očekujemo prvenstveno od Qualcomma, AMD-a i Intela.

Nakon nedavne objave da će samo prijenosna računala sa Snapdragon X čipovima moći pokretati nove AI značajke Windowsa 11, Intel i AMD pripremaju žestoki odgovor Qualcommu pa bismo na sajmu mogli vidjeti njihove nove procesore s ugrađenim NPU-ima (neuralnim procesnim jedinicama) koji mogu premašiti 40 TOPS-a, što Microsoft zahtijeva kao minimum da bi se prijenosno računalo moglo klasificirati kao Copilot+ PC.

T-28537477-X

Nvidia bi također mogla predstaviti svoj novi AI hardver, možda u obliku ARM procesora za laptope koji će konkurirati Qualcommu, ali najviše nas zanima hoće li prikazati kakve nove grafičke kartice sljedeće generacije.

Od Intela očekujemo da nam predstavi nove prijenosnike svojih partnera koje pokreću Lunar Lake procesori, a AMD bi također mogao predstaviti prijenosnike sa svojim čipovima sljedeće generacije.

T-31524151-X

Qualcomm je sa Snapdragonom X Elite već ispucao svoje najjače adute ove godine, no obzirom da i on održava svoju keynote konferenciju na Computexu, možemo očekivati da ćemo saznati ponešto o budućim planovima i proizvodima tvrtke namijenjenim desktop računalima i poslužiteljima.

Osim ovih velikih igrača, na sajmu se očekuju i brojni "specijalisti" za određene komponente i periferiju, pa se između ostaloga očekuju matične ploče na kojima su svi konektori sa stražnje strane, a tu bi glavnu ulogu mogli voditi MSI, Asus, Gigabyte, kao i Maingear koji drži patente za neke tehnologije.

T-62892195-X

Uz sve ovo, Computex će nam pokazati obilje novog perifernog hardvera, tipkovnice i miševe s nekim novim značajkama, a ni ručne igraće konzole nove generacije ne bi nas iznenadile.

I na kraju vjerujemo da bismo mogli vidjeti i neka iznenađenja na polju robotike, kućne elektronike, autonomne vožnje, automobila na vodik ili poneki leteći auto, mada se većina tih stvari predstavlja na CES-u i lokalnim događanjima proizvođača.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Computex 2024
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->