Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.03.2014. 11:15

StatCounter 

Udio Windowsa prvi puta od 90-ih ispod 90%

U ovom mjesecu došlo je do smanjenja udjela Windows OS-a na desktop računalima ispod razina iz devedesetih.

Udio Windowsa prvi puta od 90-ih ispod 90%

Mada Windowsi i dalje dominiraju tržištem desktop računala, nove statistike koje objavljuju analitičari NetMarketSharea i StatCountera, ukazuju da je njihov udio pao ispod 90% što je najmanji "score" još od sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je Microsoft izdao Windowse 95 i započeo strašnu dominaciju koja traje duže od 20 godina.

Mada se brojke dvije analitičke kuće malo razlikuju (NetMarketShare 89,96%, StatCounter 89,22%), razvidno je da se Windows OS (sve inačice zajedno) spustio ispod 90% posto udjela, dok se Mac OS X digao na rekordnih 8% posto udjela.

Mnogi korisnici Windowsa smatraju da su Windowsi 8/8.1 glavni razlog pada popularnosti Microsoftovog OS-a, no po nama je glavni razlog u tome što se mnogi korisnici sve više sele na potpuno druge platforme, posebice s Windows prijenosnika na tablete, gdje dominiraju iOS i Android.

Dominacija Windowsa na desktop računalima i dalje je impresivno visoka, usprkos stalnim "prijetnjama" Mac OS-a i u novo vrijeme "navali" Linuxa, no sigurni smo da Microsoftu svaki postotak manje donosi pokoju sjedu dlačicu. Kako je rekao jedan stari američki milijarder, "bankrot ne počinje s milijunom dolara, već s centom".

Vidjet ćemo hoće li Nadella i Gates zajedničkim snagama uspjeti oporaviti PC tržište u skoroj budućnosti. Windows 9 će im biti glavni test.   

Izvor: StatCounterVezani sadržaji
Ključne riječi Microsoft Windows OS X udio
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->