Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2011. 14:39

Mini PC 

Računalo veličine USB sticka za 125 kuna

Ovo računalo posjeduje arhitekturu smartphonea, a radi pod open source (Linux) OS-om

Računalo veličine USB sticka za 125 kuna

Davida Brabena svi znamo kao programera koji je u davna vremena bio jedan od autora kultne igre Elite. Također ga znamo kao utemeljitelja i direktora kompanije Frontier Developments, iz čijeg je studija izašlo nekoliko poznatih hit igara poput RollerCoaster Tycoon 3, Wallace&Grommit, Last Winds, a uskoro planiraju napraviti i MMORPG igru Elite 4, utemeljenu na njihovoj legendarnoj igri iz vremena Commodore 64 i Amiga 500 računala.

Pored razvoja video igara, David je ulovio vremena da se pozabavi s potpuno drugim aspektom informatičke tehnologije, razvijajući mini računalo pod nazivom Pi Malina (Raspberry Pi), čiji prototip je ovih dana prvi puta javno prikazan. Računalo je dio humanitarnog projekta David Brabena pod nazivom Pi Raspberry Fondacija.

david-braben

David Braben i njegovo računalo Pi Malina. David vjeruje kako će računalo pomoći siromašnoj djeci pri upoznavanju informacijskih tehnologija.

Namjera ovog računala neće biti ganjanje najnovijih hit igara, već je razvijeno u edukacijske svrhe, kako bi kod djece u školama potaklo savladavanje osnova računalne tehnologije, a tehničke karakteristike su mu doista zanimljive. Osnova računala je procesor ARM11 od 700 MHz, memorija je 128MB SDRAM, za grafiku se brine OpenGL ES 2.0 sustav, a za pohranjivanje podataka tu se nalazi utor za SD/MMC/SDIO kartice. Računalo je opremljeno USB 2.0 utorom s jedne strane, dok se s druge nalaze kompozitni i HDMI izlaz. Kao dodatnu zanimljivost ćemo navesti sustav HD grafike 1080p30 H.264 (high-profile decode), a softver koji se može instalirati su programi otvorenog (Linux) koda kao Ubuntu, Iceweasel, KOffice, Python. Na kraju treba navesti popularnu cijenu koja će iznositi oko 125 kuna.

 procesor je otprilike ekvivalent onom kod iPhone telefona 

Prema osnovnoj arhitekturi, ovo računalo dosta podsjeća na smartphoneove, jer je procesor ARM11 od 700 MHZ, otprilike ekvivalent onom kod prvih Appleovih iPhone mobilnih telefona.

Računalo će biti konkurencija računalu od 100 dolara koje je namijenjeno djeci u siromašnim zemljama u okviru programa OLPC (One laptop per child), no za razliku od tog notebooka, na njega se mora dodatno priključiti monitor, miš, tipkovnicu i modem.

Ne moramo niti sumnjati da će računalo pored humanitarne namjene zasigurno postati popularno među mnogim ljubiteljima „gadgetarije“, pa bismo ga uskoro mogli vidjeti rasprostranjenog širom svijeta. Možda Braben još nije niti svjestan kako je Pi Malina potencijalna zlatna koka.

Video

David Braben prezentira Pi Malinu

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->