Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.02.2011. 14:14

Rečunalo na kvizu

Watson ponovo pobijedio najbolje ljudske natjecatelje, mada nije znao odgovor u vezi Slovenije

Watson, superkompjuter veličine zgrade, u srazu protiv najboljih ljudskih igrača izborio je drugu pobjedu za redom, no pokazao je slabo znanje o događajima na prostorima bivše Jugoslavije.

Super računalo kaže da je Srbija već u EU

Voditelj kviza Alex Trebek predstavlja natjecatelje, Jenningsa, Watsona i Ruttera

IBM-ovo super računalo Watson po drugi je puta superiorno pobijedilo ljudske natjecatelje u kvizu Jeopardy (kod nas poznat kao Izazov). Kako bi mu čim više otežali pobjedu, organizatori su mu za protivnike dodijelili dvojicu najuspješnijih igrača, bivših pobjednika kvizova, Brada Ruttera i Kena Jenningsa, koji je čak jedno vrijeme bio u vodstvu, no na kraju je Watson pokazao svoju superiornost i glatko pobijedio, čime je zaradio više od 400.000 kuna.

Watson ima snagu 2.800 prosječnih računala, enciklopedijsko znanje utrpano u 17 TB memorije, a znanstvenici tvrde kako posjeduje sposobnost učenja, mogućnost pamćenja novih podataka i povezivanja s postojećima, logičko povezivanje pojmova i stvaranje novih veza među njima, razumije jezik i ljudsku sintaksu, te shvaća metafore i insinuacije.

Ukratko rekli bismo da je nešto danas najbliže ljudskom mozgu kad se radi o umjetnoj inteligenciji. Jedna od zanimljivosti je pogrešan odgovor na pitanje koje su mu postavili u vezi država nastalih raspadom Jugoslavije. Na pitanje koja je zemlja s naših prostora već postala članicom EU, nije rekao da je to Slovenija, već Srbija. Ovime nam se čini kako doista posjeduje ljudski karakter, jer biste sličan odgovor vjerojatno dobili i da pitate nekog prosječnog Amerikanca.  

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam