Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.04.2011. 13:37

Povratak u prošlost 

Novi Commodore 64 je moderno PC računalo

Pogledajte što se sve krije ispod šasije novog "debeljka"

Novi Commodore 64 je moderno PC računalo

Commodore 64 predstavlja jedno od najomiljenijih kućnih računala svih vremena. Mogli bismo reći kako je mnogim generacijama upravo 8-bitni Komodorac predstavljao ulaz u svijet informatike, ili bolje rečeno svijet video gaminga. "Mali debeli" ili "Debeljko", kako smo ga od milja zvali, u osamdesetim godinama prošlog stoljeća prodao se u 17 milijuna primjeraka, nadmašivši konkurente slične klase poput ZX Spectruma, Applea II i Atarija 400/800.

commodore64 original

Usporedite ovu sliku originalnog C64 s novim modelom. Kao što vidite, na prvi pogled biste se mogli zabuniti

Simpatični zaobljeni oblik, velika tipkovnica, 64 kb memorije, procesor MOS 6502 od 1 MHz i odličan 3-kanalni zvuk, učinili su ga izvrsnom kombinacijom kućnog računala i igraće konzole. Mali problem je bio sustav učitavanja programa i igara preko kazetofona kojemu ste gotovo svaki puta morali odvijačem podešavati glavu, no kada biste jednom upisali "run" i ispred vas su se počele odvijati scene vrhunskih igara poput Defender of the Crown, Elite, Boulderdash, Arkanoid, Wizard of War, bili ste potpuno uvučeni u fantastične virtualne interaktivne svjetove, kao što su danas mnogi uz Crysis ili StarCraft II. Stoga se svi malo stariji s nostalgijom prisjećamo tih vremena u kojima smo po cijele noći lomili joysticke i uživali u ljutim obračunima protiv svih zala koja su nam sučelili proizvođači igara.

wizard_of_wor

Wizard of War, jedna od legendarnih C64 igara uz koju su se gubile noći

Upravo je nostalgija glavni razlog zbog kojega je tvrtka Commodore 64 USA odlučila uskrsnuti legendarnog debeljka i ovih dana ga dana ponuditi u slobodnoj prodaji kao računalo s pedigreom legende.

Novi Commodore 64 svojom vanjštinom izgleda gotovo indentično poput starog Komodorca, klasični zaobljen oblik i spartanski dizajn ranih osamdesetih djeluju tako da biste na prvi pogled pomislili kako se radi o originalu, no ispod šasije skriva se nešto potpuno drugačije. Novi Commodore 64 zapravo je pravi pravcati PC, koji osim dizajna, sa slavnim prethodnikom nema gotovo nikakve veze.

C64_02

Svi potrebni izlazi koji čine moderni PC su tu

Opremljen je procesorom Intel Atom D525 1,80GHz Dual Core, chipsetom Intel NM10, grafičkim procesorom Nvidia ION2 DDR 3 512 MHz, RAM memorijom DDR2 6677800 od 2GB (proširiva do 4GB), tvrdim diskom od 160GB do 1TB, HDMI izlazom,, a na većini modela tu su nezaobilazni Wi-Fi i Bluetooth, te obilje portova, čitača kartica, te (ovisno o modelu) DVD pržilica ili Blue Ray drive. Obzirom da se u ponudi nalazi više modela koji se razlikuju po "opremi", možete sami odlučiti kakav hardver i u kojem cjenovnom razredu može zadovoljiti vaše potrebe.

c64-konfigurator

Konfigurator će vam omogućiti da si složite "debeljka" prema vlastitim potrebama i dubini džepa

Novi C64 posjeduje tipkovnicu Cherry Brand, koja ima mekše tipke od originala, ali je sačuvala stari zvuk tipkanja.

Jedina stvar koja ga hardverski i softverski veže za original je ugrađeni emulator za reprodukciju starih 8-bitnih igara, koje možete pokretati direktno iz samog boot menija, prije dizanja operativnog sustava, sve ostalo je računalna tehnologija 21. stoljeća.

Što se OS-a tiče, C64 dolazi s Open Source distribucijom Ubuntu 10.4 LTS, no na njega bez ikakvih problema možete instalirati Windowse i uživati u radu i zabavi u poznatom okruženju.

Prema svim specifikacijama rekli bismo kako se ovdje radi o računalu karakteristika prijenosnika više srednje klase, s tom razlikom da nema nikakav ugrađeni zaslon, pa ga morate spojiti na monitor ili TV, baš kao i starog debeljka.

C64_04

Prema vlastitim željama i mogućnostima, novi Komodorac možete dobiti s DVD pržilicom ili BR pogonom

Mada je stari C64 u svoje vrijeme bio vladar u segmentu gaminga, nova inačica baš i nije nešto što će vam omogućiti igranje Crysisa 2 na maksimalnim detaljima, već bi ga se prije moglo nazvati računalom namijenjenom za rad i reprodukciju multimedijalnih sadržaja, jer ćete za igranje morati posegnuti za naslovima starijim barem jednu generaciju, ili smanjiti razinu detalja kako biste mogli zaigrati i nešto hardverski zahtjevnije. U načelu, novi C64 je ekvivalent prosječnog gamerskog desktop računala s dual core procesorom od prije nekih 2-3 godine, stoga će poslužiti za pokretanje većine postojećih igara, ali nije neka investicija u gaming PC koji bi vas mogao zadovoljiti kroz sljedećih nekoliko godina.

 zadovoljava sve potrebe kao kućno ili poslovno računalo 

Upravo zbog ovog zadnjeg elementa postavlja se pitanje, kome je novi Komodorac namijenjen? Nove generacije gamera sigurno ga neće kupovati za ljute online obračune u CoD: Black Ops-u, prije svega zato što je hardverski na samoj granici zahtjeva današnjih igara, a potom i stoga što nemaju nikakav osjećaj nostalgije, obzirom da su rođeni u vrijeme daleko iza njegovog. Obzirom da ne posjeduje zaslon, nećete ga moći koristiti ni u poslovne svrhe kao prijenosnik, a prema današnjim ergonomskim standardima ne djeluje kao nešto što ćete postaviti u svoju tvrtku kao računalo za višesatni rad svojih zaposlenika.

C64_05

Unatoč svemu tome, Commodore USA vjeruje kako postoji niša na tržištu u kojoj se nalaze potencijalni kupci njihovog proizvoda. To su prije svih, oni nostalgičari koji se i dan danas sa sjetom prisjećaju vremena svojeg ulaska u svijet računala i gaminga. Njima igranje više ne predstavlja važan segment svakodnevnog života, ali će rado izgubiti koji sat tjedno igrajući neku legendarnu igru, pri čemu im uopće neće smetati pikseli veličine pepeljare, a potom će koristiti Komodorac kao računalo za surfanje, chatanje, čitanje mailova, reprodukciju filmova, ili čak za vođenje nekog manjeg obiteljskog biznisa. C64 će ih malo vratiti u mladost, dok će ujedno zadovoljiti sve njihove potrebe kao solidno kućno računalo.

call-of-duty-4-modern-warfare-pc-2

Igre generacije Call of Duty 4 "debeljko" će reproducirati bez problema

Cijene novog Commodorea 64 kreću se od 595$ (3018 kn) za Basic model, pa do 895$ (4541 kn) za Ultimate. Također je moguće kupiti samo Barebone inačicu ("šasija" i čitač kartica) za 250$ (1268kn), pa si ga potom sami slažete.

Trenutno ga možete kupiti samo preko web stranice proizvođača, no ako prodaja krene prema očekivanjima, sigurni smo kako će se ubrzo pojaviti i u većini dućana računalne opreme.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->