Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.03.2011. 16:14

Mikrotehnologija 

Računalo veličine jednog prostornog milimetra

Novi bežični senzor napravljen za potrebe očitanja očnog tlaka predstavlja pravo ručunalo smješteno u prostoru od jednog kubnog milimetra.

Kompjuter od 1mm

Kako bismo bili svjesni što znači računalo veličine kubnog milimetra, postavili su ga na novčić od jednog centa

Dennis Sylvester, inžinjer elektronike na Sveučilištu Michigan i njegov tim razvili su prototip senzora kojemu je osnovna namjena da se implantira na oči pacijenata s glaukomom kako bi 24 sata na dan mogli biti monitorirani, te kako bi se tijekom tog vremena podaci mogli slati liječnicima.

U naslovu članka vjerojatno ste primijetili kako ne govorimo o tom uređaju kao o senzoru, već o računalu. Razlog tome je što senzor u sebi sadrži procesor, memoriju, mjerač pritiska, solarnu ćeliju, pa čak i litijumsku bateriju.

Po svemu tome očito je kako se radi o pravom računalu, jer su sve najvažnije komponente prisutne. I sad zamislite sve to postavljeno u neko kućište veličine 1 kubičnog milimetra.

 solarna ćelija je veličine 0,07 kvadratnih milimetara 

Jasno vam je kako sve komponente moraju biti ultra male i tanke, pa je tako solarna ćelija na primjer veličine samo 0,07 kvadratnih milimetara, a u stanju je napajati konstantno ultra tanku i ultra malu litijumsku bateriju, za što joj treba sat i pol sunčevog svjetla ili 10 sati umjetnog da je napuni do kraja.

Naravno, sve druge komponente su također redizajnirane i prilagođene malom prostoru, pa tako memorijska ćelija radi na 400 milivolti umjesto ubičajenog 1 volta, a u računalu se nalaze i specijalni tranzistori koji tijekom pacijentovog spavanja isključe gotovo svu potrošnju struje (sleep mod). Rezultat toga je da procesor troši prosječno samo 5,3 nanowatta, no i on je morao biti reduciran, pa stoga radi na samo 100 kiloherca.

Za usporedbu procesori današnjih smartphoneova već rade na 1 GHz. Memorija ima kapacitet od 4.000 bitova, a wireless odašiljač može slati podatke samo u krugu od 10 cm, no kako ih pohranjuje u spremnik dovoljan za više dana, nema ni potrebe za većim dometom. Znanstvenici kažu kako će ovakvi senzori uvelike pomoći u biomedicinskom monitoriranju raznih bolesti poput razvoja tumora, ali će modificirane inačice zasigurno naći svoje mjesto u vojno-sigurnosnoj i obavještajnoj primjeni.   

Više detalja o ovom mini računalu možete pronaći ovdje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->