Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.08.2019. 14:20

GPT-2 

Preuzmite AI za pisanje lažnih vijesti

AI koji piše uvjerljive priče, pjesme i članke je lansiran usprkos opasnostima koje donosi.

Preuzmite AI za pisanje lažnih vijesti

Istraživačka tvrtka OpenAI koju je osnovao Elon Musk razvila je AI sustav koji može generirati vrlo uvjerljive priče, pjesme i lažne vijesti. Početkom ove godine Musk i ekipa su rekli da umjetna inteligencija za pisanje lažnih tekstova neće biti javno lansirana, jer bi se mogla zlouporabiti, no sada su je ipak izdali i to u nadograđenom i još moćnijem obliku. 

AI pod nazivom GPT-2 je uvježbavan na datasetovima od 8 milijuna web stranica te se može prilagoditi stilu i sadržaju inicijalnog teksta koji mu zadate.

OpenAI ne navodi razlog zbog kojeg je odlučio pustiti u javnost kod svojeg AI-a za "fake news", no kaže da nije izdao "potpuno uvježbani" model, već manju inačicu kako bi istraživači s njom mogli eksperimentirati.

Mnogi stručnjaci za umjetnu inteligenciju smatraju da GPT-2 predstavlja primjer tehnologije koja može omogućiti zlim ljudima manipuliranje populacijom, no navode da se radi o alatu, što znači da će za njegovo korištenje biti odgovoran onaj tko ga koristi, kao što je za korištenje oružja odgovoran onaj tko ga drži u rukama.

Noel Sharkley, profesor računalnih znanosti na Sveučilištu u Sheffieldu je proveo testove ovog AI generatora tekstova nije bio previše impresioniran jer kaže da umjesto kreiranja lažnih vijesti i "clickbait" spama kako tvrdi OpenAI, zapravo stvara nepovezane i smiješne tekstove koji su vrlo malo u relaciji s osnovnim unosom koji u njega ubacite.

Datoteke s modelima najnovije inačice GPT-2 "fake news AI-a" možete preuzeti putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->