Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.08.2019. 14:15

MIT 

Bolji video stream na zagušenim WiFi mrežama

Više se nećete morati tući s ukućanima oko toga tko će gledati video preko WiFi-a u visokoj kvaliteti.

Bolji video stream na zagušenim WiFi mrežama

Ako živite u kućanstvu s puno članova obitelji koji su svi stalno spojeni na kućnu WiFi mrežu i neprestano nešto "vrte" po internetu, dobro znate kakav problem može biti pokušaj gledanja filma preko nekog video streaming servisa. Ukratko rečeno, ako i drugi ukućani žele istovremeno gledati nekakve filmiće. dobit ćete stalna zastajkivanja zbog video bufferinga, ili ružnu sliku niske rezolucije s velikim grdim pikselima, što baš i nije neki gušt za gledanje omiljene serije ili hit filma.

Ekipa znanstvenika na MIT-evom CSAIL laboratorija razvila je alat pod nazivom Minerva koji bi to trebao promijeniti. Minerva analizira filmove prije nego što ih počne reproducirati kako bi otkrila kako će izgledati ako će se vrtjeti u nižoj kvaliteti.

Klasični protokoli za dijeljenje WiFi-a dijele dostupnu propusnost na više korisnika, a Minerva analizira istovremeno više korisnika koji streamaju video i dodjeljuje veći bandwith onom kome najviše treba, odnosno trudi se da svi video-streameri imaju najbolju moguću kvalitetu. Ovisno o potrebama pojedinih korisnika Minerva stalno vrši korekcije, pa biste uvijek trebali imati optimalnu kvalitetu streamanja videa.

U CSAIL-ovim testovima Minerva je smanjila "rebufferiranje" gotovo upola, a u jednoj trećini testova je mogla poboljšati kvalitetu filmova iz 720p na 1080p.

Osim u vašem stanu ovaj sustav bi se mogao primjenjivati na čitave regije pa bi mogao biti od velike koristi providerima poput HBO-a u Netflixa te će im bez hardverskih intervencija omogućiti zamjenu standardnog TCP/IP protokola.

Izvor: BGRVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->