Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.08.2016. 10:03

Sretan rođendan 

Linux navršio 25 godina

Svi članovi zajednice otvorenog koda slave 25-godišnjicu projekta koji je promijenio svijet.

Linux navršio 25 godina

Prije točno 25 godina, 25. kolovoza 1991. Linus Benedict Torvalds je obavijestio korisnike slobodnog unixoidnog operacijskog sustava Minix da iz hobija radi na besplatnom ili preciznije rečeno slobodnom računalnom operacijskom sustavu.

Povodom obilježavanja tog datuma koji se smatra rođenjem Linuxa, Linux Foundation je izdao izviješće o razvoju Linux kernela zajedno s infografikom u kojoj su izdvojeni najzanimljiviji podaci.

Linux 25 godina

Mada Linux u okruženju PC desktop računala nije nikada uspio ozbiljnije ugroziti plaćeni softver poput Microsoftovih Windowsa, mnogi ne znaju da je on zapravo pobjednik ICT svijeta, jer između ostaloga pogoni Googleov Android, kao i čitav internet. Koriste ga zrakoplovi, vaš Wi-Fi ruter, pametni satovi, pametni televizori i drugi pametni gadgeti koje možda posjedujete u vašem domu. 

Pored toga valja naglasiti da je u posljednjih 11 godina 13.500 developera iz više od 1.300 tvrtki dalo svoj doprinos Linux kernelu, a njegov razvoj sponzoriraju neke od najvećih ICT tvrtki na svijetu uključujući Intel, Red Hat, Linaro, Samsung, SUSE, IBM, Renesas, Google, AMD, Texas Instruments i ARM.

Mada se radi o open source projektu to ne znači da na Linuxu developeri ne zarađuju, pa je u najnovijem izvještaju Linux Foundationa zabilježeno kako brojka neplaćenih developera sve više opada, jer su tvrtke prepoznale znanje o razvoju Linux kernela kao vrlo poželjnu vještinu, što jamči iskusnim developerima da neće dugo raditi zabadava.

Ukratko rečeno, možda niste svjesni da se Linux danas nalazi posvuda, kako na Zemlji, tako i u svemiru, pa nemamo reći ništa pametnije nego mu poželjeti dug i uspješan život. Sretan rođendan Linux!Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->