Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.01.2019. 09:58

Krađa podataka 

Je li i vaš mail među 773 milijuna hakiranih

Hakeri objavili 773 milijuna email adresa i 21 milijun passworda u velikom sigurnosnom proboju.

Je li i vaš mail među 773 milijuna hakiranih

Stručnjak za računalnu sigurnost Troy Hunt koji je ujedno i osnivač portala "Have I Been Pwned", objavio je podatak da su hakeri na svojim forumima objavili ogromne kolekcije ukradenih email adresa i passworda koji dolaze iz raznih izvora. Pokradeni podaci uključuju 772.904.991 jedinstvenih email adresa i 21.222.975 jedinstvenih lozinki, pa Troy smatra da se radi o najvećem globalnom sigurnosnom proboju 2019., a godina je tek započela.

"To samo izgleda kao posve slučajna zbirka samo kako bi se povećao broj vjerodajnica dostupnih hakerima", rekao je Hunt "Nema očiglednih obrazaca, samo maksimalna izloženost. Sve su to lozinke u tekstualnom obliku"

Hunt je sve prikupljene podatke uploadao na svoju Have I Been Pwned web stranicu na kojoj svatko može provjeriti je li njegov email među kompromitiranima ili ne. Ukoliko se i vaša email adresa nalazi među njima morat ćete voditi puno brige oko mailova koje otvarate kako ne biste postali žrtvom phishing napada. 

Kao glavnu mjeru zaštite osigurajte se da nikada ne koristite isti password na više računa jer hakeri imaju svoje metode za pronalazak kombinacija emailova i passworda, obzirom da raspolažu ogromnom bazom tih podataka, pa bi vrlo lako mogli otkriti koji password koristite za svoje email račune i servise. Pored toga dobro provjerite legitimnost mail adresa s kojih vam stižu mailovi, posebice oni u kojima vas netko traži da kliknete na "povrat passworda" (password recovery) kada to ne očekujete.

Izvor: Softpedia

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam