Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.03.2019. 10:50

Aurora 

Intel radi superračunalo koje će raditi na egzoskali

Novo superračunalo će se baviti naprednim istraživanjima raka i izradom klimatskih modela.

Intel radi superračunalo koje će raditi na egzoskali

Superračunalo Aurora će raditi na egzoskali, a izraditi će ga Intel. Photo Credit: Argonne National Laboratory

U jesen prošle godine SAD je napokon pretekao Kinu izradivši najjače svjetsko superračunalo pod nazivom Summit, koje je u stanju izvoditi 200.000 bilijuna kalkulacija u sekundi, no Amerikanci tu ne namjeravaju stati, jer je ministar energetike Rick Perry objavio da će Intel i Cray Computing izraditi prvo superračunalo u SAD-u na egzoskali, koje će biti u stanju izvoditi trilijun instrukcija u sekundi (milijun milijuna milijuna).

Računalo pod nazivom Aurora naći će se u Argonne National Laboratoriju u Čikagu 2021. godine, a Perry je izjavio da je postizanje egzoskale imperativ, ne samo zbog znanstvene zajednice, već i zbog poboljšavanja svakodnevnih života Amerikanaca.

"Aurora i i iduća generacija superračunala na egzoskali će donijeti računalstvo visokih performansi i AI tehnologije u područja poput istraživanja raka, izrade klimatskih modela i liječenja veterana", rekao je Perry.

Aurora najava Perry

"Za istraživanja Aurore planirano je više od 500 milijuna dolara, a projekti uključuju prevenciju samoubojstava analiziranjem faktora rizika i poboljšanja u predviđanju klime na regionalnoj skali", izjavio je Rick Stevens, direktor laboratorija za računalstvo, okoliš i prirodne znanosti u Argonne labu, a znanstvenici također vjeruju da će im pomoći u otkrivanju novih materijala za konstrukciju učinkovitijih sunčevih ćelija i izradu kozmoloških simulacija na egzoskali.

Intel i Cray Computing zasad ne govore detalje o tehničkim specifikacijama i potrošnji energije novog superračunala, no poznato je da će Aurora koristiti nadolazeći Intel Xeon Scalable procesor, Intel Optane DC memoriju, X compute arhitekturu i Intelov ONE API, dok će Cray u Auroru ugraditi svoju superračunalnu platformu Shasta.

Hoće li 2021. godine SAD imati najjače superračunalo na egzoskali zasad je upitno, jer je i Japan za tu godinu najavio svoje, dok bi se u Europi, točnije u Francuskoj, trebalo pojaviti između 2023. i 2024. godine, a između ostaloga će se koristiti za potrebe Europske svemirske agencije te će ga također izraditi Intel u suradnji s partnerima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->