Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.03.2019. 10:38

Project xCloud 

VIDEO: Microsoft xCloud želi postati Netflix u gamingu

Tijekom ove godine počinje javno testiranje servisa za cloud streaming Xbox igara.

VIDEO: Microsoft xCloud želi postati Netflix u gamingu

Streaming takozvanih AAA igara s PC-a i high-end konzola na mobilne uređaje mogao bi postati jedna od najvažnijih stvari u budućnosti gaminga. Sony je nedavno lansirao PS4 Remote Play aplikaciju za iPhoneove i iPadove (koja je već postojala za Android), a Google bi idući tjedan trebao lansirati svoju streaming uslugu Project Stream koja će high-end gamingu pružiti veću mobilnost.

Kako bi nas podsjetio na svoj projekt xCloud koji se također odnosi na streaming igara, Microsoft je snimio interni intervju s izvršnim šefom Xboxa Kareemom Choundhryem, koji malo pojašnjava kako će novi sustav funkcionirati.

Prema njegovim riječima xCloud neće funkcionirati tako da ćete streamati igru sa svoje konzole na mobilni uređaj putem Wi-Fi mreže, već ćete ju doslovce moći nositi sa sobom bilo gdje, što znači da će streaming biti moguć preko mobilnih mreža i to direktno s Microsoftovih servera. Choundhry smatra da ovo neće naštetiti tradicionalnom gamingu na Xboxu, jer će konzole (i računala) biti i dalje glavni gamerski strojevi za najvišu kvalitetu igranja kakvu donose 4K i HDR tehnologije dok će xCloud biti opcija za gaming u pokretu, baš poput gledanja filmova na mobitelu.

Cloud gaming dakako nije nova stvar, pa se na slabijim računalima i pametnim televizorima već moglo igrati kvalitetne high-end igre (uz vidljivi pad kvalitete) na servisima kao što su recimo Onlive, Geforce Now, Jump i Gaikai, a Microsoft je xCloud demonstrirao streamingom igre Forza Horizon 4 sa svojih podatkovnih centara na mobitelu koji je bluetoothom spojen na standardni Xbox kontroler, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kako se čini iz videa, igra radi i izgleda odlično, no dok nam to čudo ne stigne u ruku i dok ga stručno ne isprobamo u kontroliranim uvjetima Vidilaba teško je reći hoće li xCloud doista postati Netflix za gaming. Choundhry je najavio da će javna testiranja xClouda započeti tijekom ove godine pa se možda ogrebemo za upad u kakav beta program ukoliko će usluga uopće funkcionirati u Hrvatskoj.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->