Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.03.2019. 09:00

Gboard nadogradnja 

Googleovo prepoznavanje govora radi offline

Sada na Pixel telefonu možete offline diktirati svoj tekst pomoću Google Gboarda.

Googleovo prepoznavanje govora radi offline

Googleov AI tim na svojem je blogu objavio kako je nadogradio prepoznavanje govora u Gboard tipkovnici značajkom koja omogućuje prepoznavanje po sistemu jednog po jednog slova onako kako su izgovorena, a to sada radi direktno na pametnom telefonu bez potrebe za online servisom u oblaku.

Google kaže da je htio napraviti prepoznavanje govora koje će biti dovoljno kompaktno da može raditi direktno na telefonu, kako korisnici ne bi više morali ovisiti o često nepouzdanim ili nedostupnim Wi-Fi ili mobilnim mrežama.

Prepoznavanje govora obično radi "razbijanjem" izgovorenih riječi u manje dijelove, takozvane foneme, a softver za prepoznavanje analizira redoslijed, uzorak i kontekst fonema kako bi stvarao rečenice. To obično stvara lag jer morate čekati da softver napravi najbolju pretpostavku o onome što ste rekli. Googleovi AI stručnjaci kažu da njihov model "izbacuje jedno po jedno slovo kako govorite s praznim mjestima (razmacima između riječi) na pravim mjestima".

To znači da će Gboard prepoznati svako pojedinačno slovo u riječima koje izgovorite čim ih izgovorite, umjesto da prepoznaje foneme kao drugi programi za transkripciju. 

Nova značajka zasad je dostupna samo za američki engleski jezik i radi isključivo na Pixel telefonima, no Googleov AI tim ju u budućnosti namjerava proširiti na više jezika i više uređaja.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->