Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2019. 19:44

VAAK 

VIDEO: Umjetna inteligencija detektira lopova prije krađe

AI sustav japanskog startupa u stanju je uočiti sumnjivo ponašanje u dućanima prije počinjenja kaznenog djela.

VIDEO: Umjetna inteligencija detektira lopova prije krađe

Japanski startup VAAK razvio je AI sustav za prepoznavanje ponašanja koji je u stanju detektirati kradljivce u dućanima prema njihovom govoru tijela.

Ova umjetna inteligencija koja pomalo podsjeća na film Minority Report prepoznaje govor tijela lopova prema uzorcima iz snimki video nadzora u kojima su krađe već počinjene te je u stanju upozoriti osoblje dućana, zaštitare i policiju čim uoči neku osobu koja se ponaša prema određenom obrascu. Prilikom analize ponašanja kupaca softver čitavo vrijeme u postocima procjenjuje kolika je vjerojatnost da će biti počinjena krađa, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Čim AI iz kamera video nadzora uoči ponašanje koje ukazuje na veliku mogućnost da će doći do počinjenja krađe, može poslati obavijest zaposlenicima putem aplikacije za pametne telefone.

Mada je AI dizajniran s ulogom smanjivanja krađa u dućanima, već izaziva negativne reakcije kod mnogih koji misle da će policiji i vladama dati dodatnu mogućnost da prate ljude koji se ne ponašaju prema određenim mjerilima, kako bi sustav prevencije doveo do uključivanja posebnog nadzora određenih osoba, a u krajnjem slučaju policija bi temeljem toga mogla unaprijed uhićivati ljude koji još nisu počinili prekršaj, kazneno djelo, ili djelovali protiv vlasti.

Jedna od najvećih kontroverzi temelji se na uzorcima ponašanja koji se temelje na rasnom uzorku, pa se softver na primjer može trenirati da kao glavne sumnjivce izdvaja osobe određenih boja kože, odnosno rasnih obilježja.

Hoće li ovo dovesti do mračne budućnosti kojom se bavio Minority Report zasad je teško reći, ali sada znamo da za tako nešto alati već postoje.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->