Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.03.2015. 15:29

Project Loon 

Googleov balon donio Internet zabitima Australije i Čilea

Google uspješno testirao upravljanje balonima i omogućio bežični Internet u krajevima gdje ga do sada još nije bilo.

Googleov balon donio Internet zabitima Australije i Čilea

Mada se Google pridružio i projektu Elona Muska, koji bi bežični Internet za sve stanovnike našeg planeta htio donijeti pomoću ogromnog broja malih satelita u orbiti Zemlje, još uvijek nije odustao od svojeg Project Loon projekta, kojim se Internet želi dovesti u sve zabiti svijeta pomoću balona opremljenih repetitorima.

Ovih je dana Google objavio kako je jedan balon lansiran iz Novog Zelanda, prešao oko 9000 kilometara, putujući preko Tihog oceana do Čilea, gdje je testirana "isporuka" Interneta.

Chile

Kada se balon našao na nebu iznad Čilea, članovi projekta su mu dali komandu za promjenu visine, te ga postavili pred idealan vjetar koji ga je usporio s 80 km/h na 25 km/h, što je zemaljskom timu pružilo mogućnost korištenja pametnih telefona za testiranje Project Loon LTE-a.

Nakon toga je uslijedio put u trajanju od 8 dana ka Australiji brzinom od 87 km/h, a potom su Googleovci ponovno prilagodili visinu i smjer balona kako bi se našao na idealnom vjetru, te su testirali njegovo upravljanje i demonstrirali da ga mogu čak i vratiti istom putanjom u obrnutom smjeru.

australia

Ovi testovi su pokazali učinkovitost upravljanja balonima na koje, zahvaljujući Googlevim operaterima, nisu utjecale nikakve vremenske (ne)prilike i ćudljivi vjetrovi, pa je balon na svim testnim područjima mogao osigurati po dva sata brzog interneta.

Dakako, ovo je još uvijek daleko od konačne Googleove ideje o velikoj mreži internetskih balona napajanih sunčevom energijom, koja će pokriti sve zabačene krajeve svijeta brzim mobilnim internetom, no za početak je jako dobro.   

Izvor: Project Loom [Google +]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->