Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.05.2016. 09:45

Google I/O 2016. 

Google predstavio procesor specijaliziran za AI

Nove TPU procesorske jedinice su napravljene kako bi se ubrzalo strojno učenje.

Google predstavio procesor specijaliziran za AI

Izrada hardvera za potrebe podatkovnih centara nije ništa novo za Google, no sada je otišao još jedan korak dalje u tome, pa je počeo proizvoditi  vlastite procesore.

Veliki internetski "gazda" u svijetu internetskog pretraživanja predstavio je TPU (Tensor Processing Unit), specijalan čip koji je namijenjen isključivo strojnom učenju (machine learning), a možete ga vidjeti na slici gore.

Ta je procesorska jedinica fokusirana najviše na "sirovu snagu", odnosno na brzinu izvođenja operacija u sekundi, pa kažu da donosi red veličine brži u AI-u u odnosu na konvencionalne procesore na sličnim razinama potrošnje energije, a uz to je učinkovit u uštedi prostora, pa stane u utore za tvrde diskove u "rackovima" podatkovnih centara.

Google kaže kako je TPU bio važan hardverski prioritet u razvoju njegove umjetne inteligencije, pa je prije nekoliko godina započeo taj projekt u relativnoj tajnosti kako bi istražio što se može postići posebno prilagođenim "ubrzivačima" na polju aplikacija strojnog učenja, od čega bi korist imalo više od 100 njegovih timova u servisima koji danas koriste strojno učenje, uključujući Street View, Inbox Smart Reply, te glasovno pretraživanje.

TPU se nalazi i u rackovima AlphaGo superračunala.

Nakon što su otkrili prednosti TPU-a, Googleovi inženjeri su ga već ugradili u mnoge sustave koji uključuju RankBrain koji se koristi za poboljšanje relevantnosti rezultata pretraživanja u Street Viewu, čime se poboljšala točnost i kvaliteta mapa i navigacije. TPU se također koristio u mečevima u igri Go, u kojima je AlphaGo superračunalo razvaljivalo svjetskog prvaka u toj igri Lee Sedola, pa je moglo "razmišljati" brže i predviđati poteze znatno više unaprijed.

Nažalost ovo predstavljanje TPU-a ne znači da ćete "AI procesor" moći kupiti za svoje potrebe jer ga je Google (barem za sada) namijenio isključivo vlastitim potrebama, pa nam ova informacija služi samo zato da postanemo svjesni da Googleova umjetna inteligencija ne počiva isključivo na njegovim naprednim algoritmima, već i na naprednom hardveru koji sam izrađuje. 

Izvor: Google Cloud Platform Blog

Vezani sadržaji
Ključne riječi Google procesor AI strojno učenje TPU
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->