Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.05.2020. 14:07

Cryptomining hacks 

Europska superračunala pod velikim udarom hakera

Istraživači kažu kako postoji mogućnost da su sva napadnuta od istog hakera ili hakerske grupe.

Europska superračunala pod velikim udarom hakera

Cryptomining hackovi ili hakiranja računalnih sustava s ciljem rudarenja kriptovaluta nisu nova stvar, ali najnoviji incidenti koji se otkrivaju širom Europe djeluju prilično zabrinjavajuće.

Prema izvještajima koji dolaze iz više izvora, brojna europska superračunala su tijekom proteklog tjedna bila pod udarom hakera koji su njihovu superračunalnu procesnu snagu koristili za rudarenje kriptovalute Monero.

Uglavnom se radi o državnim i sveučilišnim superračunalnim sustavima i klasterima, koji uključuju superračunalo ARCHER, HLRS, pet klastera bwHPC-a LRZ. Geografski gledanu, napadom su zahvaćeni superračunalni sustavi Njemačke, Velike Britanije, Španjolske i Švicarske.

Obzirom na koordinirane napade na više sustava istovremeno i na prirodu napada, istraživači tvrtke Cado Security  vjeruju kako postoji mogućnost da su napad izvodili isti hakeri, kompromitiranjem SSH (secure shell) logina sa sveučilišta u Kanadi, Kini i Poljskoj, koji su koristili slična imena malwarea, iste ranjivosti i slične tehničke indikatore. U slučaju superračunala ARCHER, napadi su dolazili s kineskih IP adresa.

Nije nam poznato jesu li i hrvatska superračunala Isabella i Bura rudarila kriptovalute za digitalne novčanike hakera.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->