Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.05.2020. 13:05

Sony 

VIDEO: Novi AI senzori slike čine kamere još pametnijim

Između ostaloga novi Sonyevi senzori, s AI-em direktno ugrađenim u kamere, mogu prepoznavati objekte.

VIDEO: Novi AI senzori slike čine kamere još pametnijim

Senzori slike su sa svakom novom generacijom kamera sve bolji pa donose bolju kvalitetu, veće rezolucije i više piksela, a sada će postati i još malo pametniji.

Sony je predstavio IMX500 i IMX501, dva 12,3 MP senzora u koje su ugrađeni AI čipovi. Oni će imati mogućnosti izvođenja manje kompliciranih zadaća strojnog učenja poput otkrivanja da je neki pas lutalica zalutao u vaše dvorište, bez slanja videozapisa u oblak ili drugi sustav za procesiranje.

Umjesto toga, oni mogu, prema riječima Sonya, "isporučiti anonimne pingove metapodataka kako bi vas upozorili o onome što su vidjeli", kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mark Hanson, Sonyev potrpredsjednik za inovacije u tehnologiji i poslovanju, tvrdi da će ovo kamere učiniti znatno više korisnim, a pružit će korisnicima i dodatnu razinu očuvanja privatnosti, jer će AI senzori upravljati zadaćama direktno na uređajima, što će posebno voljeti dužnosnici EU-a, obzirom na GDPR i i druge uredbe koje ograničavaju korištenje nadzornog videa.

Ugrađeni AI također znači da ćete dobivati informacije procesirane u realnom vremenu, pa će kamere ispred dućana moći brojati ljude koji ulaze, pa čak i obavijestiti zaštitare ako netko ne nosi masku na faci. Druga kamera bi mogla pratiti zalihe robe na policama, dok će treće pratiti kretanje kupaca, kako bi uočile "hot-spotove" na kojima se kupci najviše okupljaju, što znači da određenu robu posebno preferiraju.

Ti novi senzori neće zamijeniti sofisticirane alate strojnog učenja u oblaku koji imaju puno većih mogućnosti od prepoznavanja objekata, ali predstavljaju novi iskorak prema budućnosti u kojoj kamere funkcioniraju poput računala.

Hanson kaže da su uzorci IMX500 senzora već poslani Sonyevim partnerima, dok će IMX501 biti isporučeni u lipnju, a uređaje koji će koristiti novi hardver mogli bi se pojaviti krajem ove ili početkom iduće godine. Vezani sadržaji
Ključne riječi Sony senzori kamere AI čip IMX500 IMX501
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->