Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.05.2020. 11:08

DooM-Chip 

Čip za igranje Dooma sa 666 linija koda

Čitavo mini računalo je napravljeno samo za jednu stvar - igranje Dooma.

Čip za igranje Dooma sa 666 linija koda

Prije 27 godina John Romero, John Carmack, American McGee, Adrian Carmack i ekipa lansirali su za id Software igru Doom koja je najviše od svih odredila budućnost žanra pucačina iz prvog lica (FPS).

U međuvremenu igra se proširila na sve moguće platforme, pa je s računala i konzola stigla i na uređaje na kojima je nikada ne biste očekivali, poput bankomata, zaslona printera i iPodova. Uostalom instalirali smo je i mi na naše VIDI Project X razvojno mini računalo.

Veliki ljubitelj legendarne igre i game development entuzijast Sylvain Lefebvre odlučio je napraviti "uređaj" koji ima samo jednu svrhu - igranje njegovog "porta" Dooma.

Lefebvre je izradio mini računalo koristeći Cyclone V FPGA sklop razvojne pločice koje se obično koriste kao "mozak" za jednostavnu elektroniku, ali se mogu naći i u nekim retro konzolama koje hardverski emuliraju stare konzole, pa recimo tvrtka Analogue Interactive koristi FPGA čipove za Mega SG uređaj koji može izvoditi stare igre sa Sega konzola.   

Lefebvre kaže da je u svoj "stroj" ugradio točno 666 linija koda Dooma te je sustav nazvao DooM-Chip, obzirom da služi samo za jednu namjenu - napucavanje čudovišta i demona u Doomu.

Ovakvi projekti ponovno pokazuju što se sve može postići s jednostavnim hardverom, ali i potvrđuju činjenicu da je Doom iz 1993. godine i danas dovoljno aktualan da se ljudi zabavljaju s njime.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->