Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.05.2021. 16:18

ARM 

ARM v9 procesori dolaze na telefone i računala

Cortex-X2 i Mali-G710 su spremni za PC računala koja se temelje na ARM procesorima.

ARM v9 procesori dolaze na telefone i računala

ARM je predstavio svoju novu ARM v9 arhitekturu, prvu u posljednjih 10 godina i sada je otkrio nekoliko proizvoda, odnosno nove Cortex CPU-e i Mali GPU-e koji će od nje imati najviše koristi.

Flagship čip je ARM Cortex-X2 CPU, koji će biti skaliran s premium pametnih telefona na laptope i donijet će 30 postotno povećanje u performansama u odnosu na postojeće high-end Android telefone, mada ARM ne iznosi previše detalja o njima.

arm 3

Osim tog flagship čipa, ARM će u ponudi imati i ponešto za "mainstream" tržište, uključujući Cortex-A710, prvi ARMv9 "big" core (za big.LITTLE čipove), koji je za 10% brži u odnosu na Cortex-A78uz 30 posto veću energetsku učinkovitost.

arm 4

Nadalje tu je Cortex-A510, prvi visoko učinkoviti "LITTLE" čip u 4 godine koji donosi 35 posto veće performanse i trostruku brzinu u strojnom učenju. ARM kaže da je A510 brz gotovo kao high-end čipovi visokih performansi od prije nekoliko godina, što ga osim za korištenje u telefonima niže klase čini pogodnim za pametne satove i tehnologije pametnog doma.

ARM kaže da želi povući ostatak industrije u 64-bitnu eru pa obećava da će svi "big" i "LITTLE" čipovi da 2023. godine biti 64-bitni, a njegovi partneri će do 2021. godine prestati s izradom 32-bitnih aplikacija.

Kao i Cortex CPU-i, Mali GPU-i su također namijenjeni korištenju na drugim uređajima pored telefona.

Flagship Mali-G710 je oko 20 posto brži za intenzivne zadaće i 35% u strojnom učenju te je pored pametnih telefona namijenjen Chromebook prijenosnicima.

Mali-G510 je namijenjen telefonima srednje klase i pametnim TV-ima kojima donosi 100 postotno povećanje brzine (uključujući strojno učenje) i 22 posto veću energetsku učinkovitost.

U najniži segement dolazi Mali-G310 koji po prvi puta donosi ARM Valhall arhitekturu najslabijim GPU-ima i povećava performanse brojnim uređajima od pametnih telefona do nosivih gadgeta.

arm 5

Novi CoreLink CI-700 i CoreLnk NI-700 povezuju CPU, GPU i mrežno procesiranje s podrškom za značajke ARMv9 te donose veću propusnost i manju latenciju.

Kao i uvijek do sada, trebat će proći neko vrijeme dok se na tržištu pojave prvi proizvodi s novom ARM arhitekturom, no nema sumnje da će proizvođači čipova prije ili kasnije početi proizvoditi svoje uređaje koji će se temeljiti na ovoj tehnologiji, od telefona, računala pa sve do uređaja interneta stvari.

Nadamo se da na to nećemo morati čekati predugo.

Više detalja o novoj ARM v9 arhitekturi potražite na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->