Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2017. 14:50

IBM 

30 milijardi tranzistora u čipu veličine nokta

IBM i njegovi partneri razvili tehnologiju izrade 5-nanometarskih procesora.

30 milijardi tranzistora u čipu veličine nokta

IBM i njegovi partneri u proizvodnji čipova Globalfoundries i Samsung smatraju da Mooreov zakon još uvijek nije mrtav jer su proizveli proces proizvodnje tranzistora koji predstavlja iskorak ka pojavi 5-nanometarskih procesora. Osim što su koristili istu ekstremnu ultraljubičastu litografiju (UEV) kao u proizvodnji 7-nanometarskog čipa, odbacili su uobičajeni FinFET (fin field effect) dizajn tranzistora u korist stackova silicijskih nanolistova.

IBM 5 nm 4

To im je omogućilo fino ugađanje individualnih sklopova s ciljem maksimiziranja njihovih performansi obzirom da su ih došli u priliku smjestiti u nevjerojatno mali prostor. Točnije rečeno, kažu kako su uspjeli "stisnuti" čak 30 milijardi tranzistora u prostor veličine nokta, što je prilična razlika od 7-nanometarskog čipa koji je prije nekoliko godina na istom prostoru sadržavao 20 milijardi tranzistora.

IBM 5 nm 2

IBM vjeruje da će ova tehnologija pomoći u razvoju  kognitivnog računalstva i IoT uređaja, a predviđa i budućnost mobilnih telefona koji će imati dva do tri puta dugotrajnije baterije od postojećih uređaja.

IBM 5 nm 3

Kada će se novi 5-nanometarski čipovi pojaviti u stvarnim proizvodima za sada je teško reći, jer ni 7-nanometarski čipovi još neće biti spremni za tržište prije 2018. Godine. No dobro je znati da proizvođači elektronike mogu biti mirni jer sada znaju da će imati procesore koji će moći zadovoljiti stalno rastuće performanse uređaja u barem sljedećih nekoliko godina.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->