Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.06.2017. 14:39

VIDI 255 

NOVI VIDI: 9 GPU mrcina na testu

Testirali smo top 1440p grafičke, usporedili laptope do 5K kuna, dronom snimali profesionalni video... 

NOVI VIDI: 9 GPU mrcina na testu
VIDI 255

Iako na tržištu postoje one perverzno skupe grafičke kartice, to ne znači kako je gaming na slabijim i jeftinijim rješenjima lošiji. Baš naprotiv! Iz tog razloga smo u časopisu VIDI br. 255 koji se može kupiti na svim kioscima u zemlji, okupili odlične grafičke kartice u cjenovnom razredu od 1.500 do 2.500 kuna i usporedili ih kako bismo saznali koliko uspješno melju piksele u igrama na 1440p rezoluciji. Ta je rezolucija postala novi standard u gamingu, no to ne znači da smo zaboravili isprobati kako se grafičke kartice ove klase ponašaju u 1080p jer smo svjesni da mnogi preferiraju upravo tu razlučivost.

VIDI-255-Usporedni-test-grafickih

U ovom broju Vidija proonaći ćete još jedan veliki zanimljivi usporedni test, u kojem smo sučelili odabranih top 8 laptopa u cjenovnoj kategoriji do 5.000 kuna koja predstavlja zlatnu sredinu mnogim korisnicima te se mnogi upravo odlučuju baš za nju, jer nudi prilično zanimljiv odnos cijene i kvalitete. Moramo vam reći da su se u tu kategoriju smjestili uređaji sa SSD-om, i7 procesorom, grafičkom karticom GTX 950M, ali naravno niti jedan nema sve te komponente, pa će vam rezultati našeg testiranja ukazati kakav prijenosnik odabrati za svoje potrebe.

VIDI-255-Usporedni-test-laptopa-do-5000-kn

Michela Magaš, Hrvatica koju je Europska komisija proglasila europskom inovatoricom godine nije uspjela pobjeći našim novinarima, pa smo je odlučili upitati kako je tekao njezin europski put do uspjeha do kojeg je došla nekonvencionalnim razmišljanjem i inovacijama koje su na kraju rezultirale suradnjom za poznate svjetske brandove poput Nikea i Applea, te stvaranjem novog načina licenciranja pojedinog fizičkog proizvoda pod nazivom Open Product Licence.

VIDI-255-Michela-Magas-intervju

Tri godine nakon što smo pisali o Osijek Software Cityu kao meki hrvatske informatike u nastajanju, gdje su se okupili brojni startupi i počeli stvarati naprednu softversku oazu, posjetili smo ponovno osječku "silicijsku dolinu" i porazgovarali s uspješnom ekipom koja se već etablirala u Hrvatskoj i inozemstvu te pokazala da se iz Hrvatske može uspjeti pod uvjetom da znate one stvari koje su nam otkrili za ovomjesečnu "Cool priču".

VIDI-255-osijek-software-city-3-godine-kasnije

Poznato je da dronovi s kamerama imaju sve veću ulogu u snimanju svakodnevnih događanja poput svadbi i roštilj-zabava, no može li se njima snimati profesionalne filmove? U našem Vodiču za snimanje dronom saznat ćete što vam sve treba od opreme za zračno snimanje, koji dron odabrati, kako regulirati dozvole, kako podesiti kameru i druge korisne stvari koje je s nama podijelio profesionalni snimatelj Branko Drakulić koji dronove koristi za snimanje igranih i dokumentarnih filmova, zabavnih serija, reklama i glazbenih spotova.

VIDI-255-profi-snimanje-dronom

Iz obilja pojedinačnih testova hradvera, u ovom broju izdvajamo Lenovo Legion y520 gaming laptop, HTC U11 pametni telefon, Dell S2718HN monitor, Xiaomi Yi 4K i Yi akcijske kamere.

VIDI-255-HTC-U11

Nismo zaboravili testirati ni Makerbuino, igraću konzolu Alberta Gajšaka koji je nedavno gostovao i na poslovnom sajmu hrvatske IT industrije IT Biz Expo u organizaciji Vidija i portala IT Biz Crunch. Detalje testiranja potražite u Vidiju, a mi ćemo vam samo reći da je ovo gadget koji daleko nadmašuje sami gaming, jer donosi edukativni bonus, pa bismo ga preporučili svakom roditelju koji svojem djetetu želi kupiti nešto zabavno ali pametno. Gdje ćete naći nešto bolje od konzole za igranje u kitu koju si vaš klinac mora sam sastaviti?

VIDI-255-Makerbuino-recenzija

Za ljubitelje uradi sam radionica u ovom broju Vidija donosimo zanimljiv projekt u kojem vam demonstriramo kako uz pomoć Arduina možete natjerati na rad 20 godina stari joystick koji je nekada predstavljao vrh ponude, a danas ga nemate gdje utaknuti u svoje računalo. Sve o spajanju, pinovima, otpornicima i opremi koja vam je potrebna za realizaciju projekta saznat ćete u Vidiju, dok kompletan kod možete pronaći na VIDILAB GitHUBu na adresi https://github.com/VidiLAB-com

VIDI-255-Arduino-Radionica-spasavanje-20-godina-starog-joysticka

Kompletan sadržaj časopisa Vidi br. 255 možete pronaći na ovoj poveznici.

Kako kaže naš glavni urednik, VIDImo se!Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->