Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Hoće li Formula 1 dopustiti natjecanje robotima
Članak
Objavljeno: 20.05.2018. 11:23

DevBot 

VIDEO: Hoće li Formula 1 dopustiti natjecanje robotima

Roborace demonstrira svoje trkaće robote na utrkama Formule E širom svijeta.

VIDEO: Hoće li Formula 1 dopustiti natjecanje robotima

Tvrtka Roborace čiji je šef aktualni branitelj naslova prvaka u Formuli E natjecanju Luca di Grassi, razvija električne autonomne trkaće automobile pod nazivom DevBot s namjerom da se jednog dana pokrene službeno FIA-ino natjecanje za robote.

BA_Devbot3_2K

Kako bi promovirali robotske utrke, di Grassi i ekipa za promociju koriste utrke Formula E natjecanja u Rimu, Parizu, Berlinu i drugim gradovima, demonstrirajući da roboti mogu biti jednako uspješni vozači utrka te da njihove utrke mogu biti uzbudljive za gledatelje baš poput pravih. Roborace razvija dva trkaća robota, jednog koji je u potpunosti autonoman i nema kabinu za vozača, te drugi "developerski" u koji može sjesti testni vozač, pratiti rad autonomnih sustava, voziti samostalno te izaći iz vozila i prepustiti utrkivanje u potpunosti robotu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mada je ideja Roboracea da se pokrene službeno natjecanje automobila robota koji će se utrkivati na pravim trkaćim stazama širom svijeta, ovo otvara mogućnost da jednog dana roboti sudjeluju u utrkama pored ljudi. Luca di Grassi ne vidi mogućnost za to u skoroj budućnosti jer postoje brojna pravna i moralna pitanja o rizicima, odgovornosti i ravnopravnosti strojeva i ljudi, no mnogi ljudski vozači su već sada zainteresirani da svoje vještine provjere u srazu protiv autonomnih vozila.

BA_Devbot4_2K

Kada se sjetimo svih prljavština na stazama koje rade ljudi, baš nas zanima jesu li umjetnoj inteligenciji ugradili kakav set prljavih trikova, jer je to po nama jako važan element zbog kojeg su utrke popularne, mada će vam to rijetki priznati. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Formula 1 roboti utrke Roborace DevBot
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam