Nalazite se
  • Pop Tech
  • Video: Kompozitna pjena štiti od eksplozija
Članak
Objavljeno: 10.04.2018. 13:17

CMF 

Video: Kompozitna pjena štiti od eksplozija

Znanstvenici predstavili novi pjenasti materijal koji može štititi od eksplozija granata.

Video: Kompozitna pjena štiti od eksplozija

CMF panel nakon testa. Geleri su ostali unutar panela na kojem nije došlo do pucanja i savijanja čak ni pri udarima brzine od 1524 m u sekundi. 

Znanstvenici Sveučilišta North Carolina State University i američka vojska predstavili su materijal koji može blokirati udarne valove i fragmente nastale od eksplozivnog streljiva.

Konkretno se radi o materijalu pod nazivom CMF (kompozitna metalna pjena) koji može zaštititi ljude koji se nalaze na udaljeni samo pola metra od detonacija eksplozivne municije velikog kalibra.

Za razliku od materijala koji su se do sada koristili u zaštitnim prslucima i oklopima vozila, CMF je znatno lakši. Najbolja usporedba je u oklopu od homogenog čelika koji se postavlja na vojna vozila, koji je trostruko teži u odnosu na CMF, pri čemu kod novog materijala nema žrtvovanja sigurnosti, a osim blokiranja fragmenata (gelera), donosi otpornost na udarne valove koji uzrokuju teške povrede poput ozljeda mozga.  

Tijekom testiranja znanstvenici su ispred ploče od aluminija debljine oko 5 cm postavili zaštitne ploče od CMF-a različitih debljina, a potom su na njih pucali visoko eksplozivnim zapaljivim „HEI“ streljivom od 23 x 152 mm kakvo se obično koristi u protuavionskim topovima. Materijal se pokazao izuzetno otporan kao što možete vidjeti u ovom videu

Sve zaštitne ploče, bez obzira na debljine zaustavile su udarne valove i gelere od bakra i čelika, a znanstvenici su za testiranje tehnologije koristili i računalne modele koji su potvrdili da je materijal izuzetno otporan, a svoje su rezultate predstavili u studiji objavljenoj u publikaciji Journal of Composite Structures.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam