Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Okretnom robotu pauku nećete pobjeći
Članak
Objavljeno: 02.04.2018. 13:23

BionicWheelBot 

VIDEO: Okretnom robotu pauku nećete pobjeći

Ovaj robot se može kretati pomoću svojih šest nogu ali i sklupčati i kotrljati.

VIDEO: Okretnom robotu pauku nećete pobjeći

Ingo Rechenberg, profesor bionike na Tehničkom sveučilištu TU Berlin, 2008. godine je u pustinji Erg Chebbi koja se nalazi na rubu Sahare proučavao jednu od najneobičnijih životinja našeg planeta, takozvanog "pauka akrobata" kojem službeno ime glasi cebrennus rechenbergi. Taj pauk se kreće nogama kao i svi njegovi rođaci, no kada mu zatreba brzina može se sklupčati i kotrljati, pa čak i skakati u zrak.

Nakon toga profesor Rechenberg je u suradnji s robotičarima iz tvrtke Festo započeo s razvojem robota koji će imitirati kinetiku kretanja neobičnog pustinjskog pauka, pa je tako nastao BionicWheelBot kojeg su nedavno predstavili, a u akciji ga možete vidjeti u ovom videu. 

Mada tako ne djeluje na prvi pogled, radi se o vrlo složenom stroju koji se može transformirati iz robota hodača u kotrljajućeg robota. Što se praktičnosti tiče, Rechenberg kaže da je ideja bila razviti robota koji može biti pogodan za sve vrste terena, pa će se bez problema penjati preko prepreka, hodati kroz šumu, blatno i kamenito područje, a kada naiđe na ravnu podlogu, sklupčat će se i brzo kotrljati, čime će biti znatno brži i svestraniji od robota koje razvijaju Boston Dynamics i drugi robotski timovi širom svijeta.

00000-bionicwheelbot-cover-2140x940px

Iz tog razloga BionicWheelBot može biti jako pogodan za izviđanje i potragu za unesrećenima, no obzirom da pauk cebrennus rechenbergi svoju kinetiku koristi kako mu niti jedan plijen ne bi mogao pobjeći, odmah pomišljamo na to da bi jednog dana ovaj robot malo veće veličine mogao proganjati ljude.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam