Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Drone na vodik koji može letjeti satima
Članak
Objavljeno: 21.05.2015. 12:43

Hycopter 

VIDEO: Drone na vodik koji može letjeti satima

Hycopter je prvi quadcopter drone na pogon vodikovih gorivih članaka.

VIDEO: Drone na vodik koji može letjeti satima

U posljednje vrijeme male quadcopter drone letjelice postaju sve popularnije. Osim što služe za igranje, zračno snimanje, špijuniranje, nadzor, provociranje navijača na nogometnim utakmicama, švercanje droge i uskoro za dostavu Amazonovih paketa, neki ih uradi sam majstori modificiraju za izradu replika letjelica Star Warsa, dok ih drugi opremaju oružjem, pa su za njihovo korištenje jako zainteresirani i teroristi.

Svim tim malim komercijalno dostupnim droneovima zajednička je jedna stvar, slabašan električni motor, odnosno baterija čiji kapacitet ne omogućuje više od 20 do 30 minuta leta. Tvrtka Horizon Unmanned Systems (HUS), razvila je potpuno nov pogonski sustav, koji bi njihovoj letjelici pod nazivom Hycopter,  trebao omogućiti do četiri sata leta, što je 8 do 10 puta više u odnosu na postojeće letjelice sličnih značajki i veličina.

Hycopter 2

Glavna stvar u ovom sustavu je što su inženjeri HUS-a iskoristili trup (ram) letjelice za pohranu energije u formi vodika, čime se eliminira težina koja otpada na baterije. Osim što manja težina zahtijeva manje energije potrebne za podizanje letjelice u zrak, Hycopterov ultra lagani gorivi članak pretvara vodik u struju koja napaja njegove rotore, pa ova tehnologija omogućuje da letjelica bez dodatnog tereta u zraku ostane do 4 sata, dok s 1 kilogramom dodatnog tereta poput recimo kamere, može neprekidno letjeti oko 150 minuta. 

HUS smatra da će Hycopter zbog tih značajki učiniti zračni nadzor i snimanje znatno učinkovitijim, dok će po cijeni od 5 dolara po kilovatsatu potrošenih za industrijski vodik, jedan let koštati samo 7,50 dolara (50 kn).

HUS vjeruje da će prve prototipe Hycoptera testirati prije kraja ove godine, dok bi ih na tržište mogao dovesti tijekom 2016.     

Izvor: Horizon Unmanned Systems

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->