Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Testirani rojevi ratnih droneova
Članak
Objavljeno: 15.04.2015. 13:33

LOCUST 

VIDEO: Testirani rojevi ratnih droneova

Američka mornarica uspješno testirala novi tip malih droneova koji će operirati poput rojeva skakavaca.

VIDEO: Testirani rojevi ratnih droneova

Vrijeme individualnih bespilotnih letjelica kojima u potpunosti upravljaju ljudski operateri izgleda prolazi. Američka mornarica ovih je dana uspješno testirala sustav pod nazivom LOCUST (Low-Cost UAV Swarming Technology), koji se sastoji od višecjevnog lansera malih Coyote droneova koji se izbacuju poput raketa, a potom se u zraku rasklapaju u male bespilotne letjelice. Mada već i sam način lansiranja djeluje prilično zanimljivo, glavna stvar koju nudi taj sustav je u tome da droneovi mogu djelovati u rojevima poput insekata, na što asocira i samo ime projekta LOCUST koje u prijevodu s engleskog znači skakavac.

To znači da su svi droneovi povezani u pametni roj kojim upravlja samo jedan operater, dok im sustav za samonavođenje omogućuje autonomno izvođenje određenih operacija unutar zadanih misija.

Time se recimo u slučaju izviđanja neprijateljskih položaja, roju može zadati područje koje treba mapirati, a letjelice će same kružiti iznad njega poput roja insekata, snimati i označavati mete na koje se potom može navoditi zračni ili topnički udar.

Američka vojska kaže da je ovo znatno učinkovitije i jeftinije nego da se na opasna područja šalju veliki skupi droneovi poput MQ-9 Reapera čija cijena iznosi 16 milijuna dolara, jer ako neprijatelj uništi ponekog malog i jeftinog dronea, uvijek će ih ostati dovoljno da mogu izvršiti zadaću.

Američka mornarica navodi kako će nakon ovog inicijalnog testa pripremati teren za pravu demonstraciju 2016. godine, unutar koje će s broda istovremeno biti lansirano 30 droneova koji će izvesti združenu vojnu operaciju, dok bi se sustav u sljedećem desetljeću treba naći integriran u razne platforme ratne mornarice, od malih brodova, pa sve do aviona i velikih taktičkih plovila poput nosača zrakoplova. 

Izvor: America's Navy

Vezani sadržaji
Ključne riječi droneovi roj Coyote LOCUST
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->