Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Android tablet za precizne zračne napade
Članak
Objavljeno: 11.04.2015. 12:17

KILLSWITCH 

VIDEO: Android tablet za precizne zračne napade

Američki novi vojni Android tablet komunicira direktno sa zrakoplovom.

VIDEO: Android tablet za precizne zračne napade

Američka vojna znanstvena agencija DARPA predstavila je svoj novi superizdržljivi (rugged) Android tablet pod nazivom KILLSWITCH (Kinetic Integrated Low-cost SoftWare Integrated Tactical Combat Handheld), koji spada u dio sustava zračne potpore pod nazivom PCAS (Persistent Close Air Support).

U opisu ovog tableta nećete saznati koji ga hardver pokreće, na kojem Android OS-u radi, niti tko proizvodi komponente za njega, već je jedino poznata njegova namjena, a to je direktno upućivanje nevjerojatno preciznih zračnih napada na zadana mjesta od strane borbenih jedinica na prvim linijama. Mada se slični tableti koriste već duže vrijeme u vojsci SAD-a, glavna stvar u novom PCAS-u je integracija navigacijsko-komunikacijskog softvera direktno u taktičke jedinice zrakoplova. To omogućuje da vojnik koji poziva zračnu potporu zaobiđe klasičnu radio komunikaciju, jer je u stanju putem satelita slati zračnim jedinicama komande i eventualne promjene situacija u realnom vremenu, čime se znatno povećava učinkovitost i preciznost zračnih napada, te sprječava žrtve izazvane prijateljskom vatrom.

Pored toga, zračne jedinice zbog ovoga imaju mogućnost korištenja municije manje veličine (i manje količine), obzirom da su u stanju eliminirati mete bez nanošenja kolateralne štete, a to je jedna od esencijalnih značajki modernog urbanog ratovanja.

DARPA je novi sustav demonstrirala na TALON REACH vježbama koje su se nedavno održavale u Novom Meksiku, a sustav se pokazao preciznim i učinkovitim kao što su ga predstavljali, pa bi se vrlo brzo mogao naći u operativnim jedinicama američke vojske. 

Izvor: DARPA

Vezani sadržaji
Ključne riječi tablet DARPA Android KILLSWITCH PCAS
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->