Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Testiran tekući pancirni oklop
Članak
Objavljeno: 10.04.2015. 13:48

Moratex 

VIDEO: Testiran tekući pancirni oklop

Poljska tvrtka uspješno testirala novu vrstu tekućeg materijala koji će se ugrađivati u pancirne prsluke.

VIDEO: Testiran tekući pancirni oklop

Znanstvenici poljske tvrtke Moratex, proizveli su novu vrstu pancirnog oklopa koji uspješno zaustavlja metke i šrapnele zahvaljujući ugrađenom tekućem materijalu pod nazivom STF (Shear-Thickening Fluid). Zahvaljujući Moratexovim kemičarima proizvedena je tekuća masa koja djeluje poput mokrog blata, sa svojstvima da trenutno povećava svoju viskoznost (unutarnje trenje) pri djelovanju sile. Što većom silom na STF djelujete, materijal time postaje sve viskozniji, pa kada u njega recimo ispucate metak, tekućina će trenutno postati nevjerojatno čvrsta i time spriječiti njegov prolazak.

Prema tvrdnji Moratexa, ova blatna masa posjeduje svojstva neprobojnosti veća od kevlara, a za razliku od njega, koji se udubljuje nekoliko centimetara pri pogotku brzog projektila, STF će se udubiti do jedan centimetar, što će spriječiti ozbiljnije povrede osobe koja nosi zaštitni prsluk.

Osim svojstva neprobojnosti STF nudi i dodatne prednosti u odnosu na druge tipove neprobojnih materijala jer je znatno lakši i savitljiviji, pa zaštitna odjeća može biti ugodnija za nošenje. Moratex navodi da su neprobojni prsluci samo jedna od potencijalnih primjena STF-a, jer bi se između ostaloga mogao ugrađivati u raznu sportsku opremu, branike automobila, te cestovne zapreke.  

Izvor: ReutersVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->