Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Što lanac sportske odjeće radi na Mjesecu
Članak
Objavljeno: 15.02.2024. 15:03

Columbia Sportswear 

VIDEO: Što lanac sportske odjeće radi na Mjesecu

Kriogeni propulzijski spremnik goriva na letjelici prekriven je materijalom tehnologije Omni-Heat Infinity.

VIDEO: Što lanac sportske odjeće radi na Mjesecu

Danas je SpaceX uspješno lansirao u svemir Falcon 9 raketu koja sa sobom nosi Odysseus Nova-C mjesečev lander privatne svemirske tvrtke Intuitive Machines. Ako sve protekne prema planu, krajem ovog mjeseca lander bi trebao stići na Mjesec i tako postati prva letjelica jedne privatne svemirske tvrtke koja će mekano sletjeti na naš prirodni satelit, nakon što to nije uspjelo Astroboticovom landeru Peregrine.

Među brojnim senzorima, eksperimentima, uređajima, umjetničkim predmetima i drugom opremom, Odysseus sa sobom nosi pomalo neočekivani toplinski štit koji je izradio poznati lanac sportske odjeće Columbia Sportswear. Ta je tvrtka na kriogeni spremnik goriva za slijetanje letjelice, ugradila Omni-Heat Infinity toplinski reflektirajući materijal, koji bi ga trebao štititi od ekstremno niskih temperatura.

Ovakva zaštita pogonskog spremnika od ekstremnih temperatura svemira je izolacija temeljena na onome što je prvi put korišteno u NASA-inim misijama Apollo prije više od 50 godina, ali je tehnologiju od tada poboljšala Columbia Sportswear koja je koristi u zimskim jaknama i kaputima.

"Odmah smo shvatili da je ovo partnerstvo s tvrtkom Intuitive Machines smisleno", rekao je Haskell Beckham, potpredsjednik za inovacije u Columbia Sportswearu. "Nakon što su nam rekli što rade, a ja sam im opisao što već imamo u našoj liniji za toplinsku reflektirajuću izolaciju, shvatili smo da naš materijal zapravo može biti koristan za njihov lunarni uređaj za slijetanje.", kaže Beckham, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Materijal koji koristimo više od desetljeća u našim jaknama vrlo je sličan onome što se trenutno koristi u višeslojnoj izolaciji u zrakoplovnoj industriji", rekao je Beckham. "Imamo poliestersku tkaninu. Male točkice su metalizirane i tu je višeslojna aluminijska hrpa. I imamo sloj na vrhu aluminija, koji je u ovom slučaju zlatni pigment.

Dakle, ako pogledate naše najnovije jakne, postoji podstava koja odražava toplinu vašeg vlastitog tijela i postoji još jedan sloj folije na školjki, ali zlato je okrenuto prema tijelu. Ovo je zapravo višeslojna instalacija. Gledano po težini, to je najtoplija jakna koju je Columbia ikada napravila," rekao je Beckham.

Iako Odysseus tek treba sletjeti na Mjesec, Intuitive Machines i Columbia već rade na uključivanju Omni-Heat Infinity tehnologije u idući Nova-C lander.

Nema sumnje da će Columbiji nakon ovoga skočiti prodaja jakni, jer bi svatko zimi volio nositi odjeću s tehnologijom koja je testirana na Mjesecu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->