Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.02.2024. 11:23

Intuitive Machines 

VIDEO: Privatni lander kreće prema Mjesecu

Svemirska tvrtka Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu pokušat će ispraviti neuspjeh Astrobotica.

VIDEO: Privatni lander kreće prema Mjesecu

SpaceX će u srijedu 14. veljače u 6:15 sati Falcon 9 raketom u svemir lansirati mjesečev lander Odysseus Nova-C, s kojim svemirska tvrtka Intuitive Machines želi postati prva privatna kompanija koja će mekano sletjeti na Mjesec, nakon što to nije uspjelo Astroboticu, čiji je lander Peregrine izgorio u Zamljinoj atmosferi nakon prisilnog povratka iz svemira.

Intuitive Machines će pokušati sletjeti mekano na Mjesec 22. veljače, na područje kratera Malapert A u blizini Mjesečeva južnog pola, kao što možete vidjeti u ovoj animaciji.

Odysseus je prvi od tri Nova-C landera koje Intuitive Machines planira poslati na Mjesec ove godine, a svi će imati komercijalne terete na brodu i NASA-ine instrumente prema ugovoru u okviru agencijskog programa Commercial Lunar Payload Services (CLPS).

Visok 4,3 metra, lander može nositi oko 130 kg tereta. Njegova će misija, ako postigne meko slijetanje, biti kratka, ali potencijalno vrijedna za informiranje o budućim slijetanjima u regiji, uključujući NASA-ine nadolazeće misije Artemis s posadom.

Očekuje se da će lander i sva funkcionalna oprema koju nosi biti u radnom stanju samo oko tjedan dana prije početka 14-dnevne Mjesečeve noći, no dok će sve raditi ispravno razni instrumenti će skupljati podatke na površini. NASA je još 2019. Intuitive Machinesu dodijelila ugovor od 77 milijuna dolara za šest njezinih instrumenata koji se nalaze na Odysseusu.

7c27f7_f52955314e85435a96aae66cbc00df30~mv2

 

Jedan od njih je Laser Retroreflector Array (LRA), koji će predstavljati lokator koji će biti od pomoći nadolazećim svemirskim letjelicama da odrede svoju udaljenost od površine. Lander također nosi navigacijski Doppler LIDAR za precizno očitavanje brzine i dometa, senzor koji mjeri brzinu i visinu radi boljeg usmjeravanja spuštanja, te navigacijski demonstrator LN-1 za podršku komunikaciji i autonomnoj navigaciji u budućim misijama. 

NASA također šalje stereo kamere SCALPSS, koje će snimati slike oblaka prašine i instrument ROLSES za promatranje radio valova na Mjesečevoj površini. 

Ostatak korisnog tereta na Odysseusu je komercijalan. Columbia Sportswear surađivala je s Intuitive Machines kako bi ugradila Omni-Heat Infinity toplinski reflektirajući materijal brenda inspiriran Apollom, koji se koristi za ovu misiju kako bi zaštitio kriogeni pogonski spremnik.

Studenti na Sveučilištu Embry-Riddle Aeronautical razvili su sustav kamera nazvan EagleCam koji će se pokušati odvojiti od landera prije nego što dotakne tlo i snimiti sliku slijetanja. EagleCam je također opremljen eksperimentalnim sustavom za uklanjanje prašine. 

Postoje čak i neke skulpture američkog likovnog umjetnika Jeffa Koonsa koje idu na Mjesec, koje će imati fizičke i NFT kopije na Zemlji.

od5

Međunarodno udruženje lunarnih opservatorija, sa sjedištem na Havajima, i Canadensys Aerospace šalju sustav s dvostrukom kamerom nazvan ILO-X, s kojim će pokušati snimiti široke i uske slike Mliječnog puta s Mjeseca.

Odysseus također nosi i male diskove pod nazivom "Lunagrams" iz Galactic Legacy Labsa koji sadrže poruke sa Zemlje, uključujući tekst, slike, audio zapise i arhive iz glavnih baza podataka kao što su Arch Mission Foundation i verzija Wikipedije na engleskom jeziku. 

Sve detalje o misiji i teretu koji lander nosi sa sobom na Mjesec možete pogledati u ovom PDF-u.

Sve je ovo fino i krasno, ali preduvjet je da Odysseus uspješno mekano "alunira", što se pokazalo prilično teškom zadaćom mnogim robotskim landerima u posljednjih nekoliko godina. 

Samo jedan privatni lander može biti prvi privatni lander na Mjesecu. Hoće li to biti Odisej saznat ćemo ubrzo.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Intuitive Machines
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->