Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.02.2024. 11:12

NASA 

NASA će pretraživati svemir ultraljubičastim očima

Nova NASA-ina misija proučavat će zvijezde i zvjezdane eksplozije svemirskim teleskopom pod nazivom UVEX.

NASA će pretraživati svemir ultraljubičastim očima

Nova misija istraživanja ultraljubičastog svjetla na cijelom nebu pružit će NASA-i bolji uvid u to kako se galaksije i zvijezde razvijaju. Svemirski teleskop pod nazivom UVEX (UltraViolet EXplorer) trebao bi biti lansiran 2030. godine kao sljedeća NASA-ina astrofizička istraživačka misija srednje klase.

Uz provođenje vrlo osjetljivog istraživanja cijelog neba, UVEX će se moći brzo usmjeriti prema izvorima ultraljubičastog svjetla u svemiru. To će mu omogućiti da uhvati eksplozije koje slijede nakon izbijanja gravitacijskih valova uzrokovanih spajanjem neutronskih zvijezda. Teleskop će također nositi ultraljubičasti spektrograf za proučavanje zvjezdanih eksplozija i masivnih zvijezda.

"NASA-in UVEX pomoći će nam da bolje razumijemo prirodu obližnjih i dalekih galaksija, kao i da pratimo dinamičke događaje u našem promjenjivom svemiru,” rekla je Nicola Fox, pridružena administratorica iz Uprave za znanstvene misije u sjedištu NASA-e u Washingtonu. "Ova misija će našoj floti svemirskih teleskopa donijeti ključne mogućnosti u bliskom i dalekom ultraljubičastom svjetlu, isporučujući obilje podataka istraživanja koji će otvoriti nove puteve u istraživanju tajni kozmosa."

uvex_bg_wide-d22d3bef019e47f80cab4315bc80003ffeda916e0511f481a01a2d20ad3be5ba

Ultraljubičasto istraživanje teleskopa nadopunit će podatke iz drugih misija koje provode široka istraživanja u ovom desetljeću, uključujući misiju Euclid koju vodi ESA (Europska svemirska agencija) uz doprinos NASA-e, i NASA-inog Roman svemirski teleskopa Nancy Grace, koji će biti lansiran do svibnja 2027. Zajedno, te će misije pomoći u stvaranju moderne karte našeg svemira s više valnih duljina.

FactSheet_Transients_Website

NASA je odabrala UVEX Medium-Class Explorer koncept za nastavak razvoja nakon detaljnog pregleda dvaju Medium-Class Explorer i dva Mission of Opportunity prijedloga koncepta od strane panela znanstvenika i inženjera, te nakon evaluacije temeljene na NASA-inom trenutnom astrofizičkom portfelju zajedno s dostupnim resursima . Misija UVEX odabrana je za dvogodišnju misiju i koštat će otprilike 300 milijuna dolara, ne uključujući troškove lansiranja.

Glavna istražiteljica misije je Fiona Harrison iz Caltecha u Pasadeni, Kalifornija. Druge institucije uključene u misiju uključuju Kalifornijsko sveučilište u Berkeleyju, Northrop Grumman i Laboratorij za dinamiku svemira.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA UVEX
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->