Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.02.2024. 16:39

eROSITA 

Rendgenska slika koja pokriva pola svemira

Prvo izdanje podataka eROSITA pregleda neba objavljuje dosad najveći katalog kozmičkih izvora visoke energije.

Rendgenska slika koja pokriva pola svemira

Njemački konzorcij eROSITA objavio je podatke za svoj udio u prvom istraživanju cijelog neba rendgenskim teleskopom koji leti na satelitu Spectrum-RG (SRG). S oko 900.000 različitih izvora, prvi eROSITA All-Sky Survey (eRASS1) dao je najveći katalog X-zraka ikada objavljen.

Uz podatke, konzorcij je objavio niz znanstvenih radova koji opisuju nove rezultate u rasponu od studija nastanjivosti planeta do otkrića najvećih kozmičkih struktura. Na temelju samo prvih šest mjeseci promatranja, eROSITA je već otkrila više izvora nego što je dosad bilo poznato u 60-godišnjoj povijesti rendgenske astronomije. Sada dostupni svjetskoj znanstvenoj zajednici, podaci će revolucionirati naše znanje o svemiru na visokim energijama.

mp2

Promatranja eRASS1 teleskopom eROSITA obavljena su od 12. prosinca 2019. do 11. lipnja 2020. U najosjetljivijem energetskom području detektora eROSITA (0,2-2 keV), teleskop je detektirao 170 milijuna fotona X-zraka, za koje se može točno izmjeriti dolaznu energiju i vrijeme dolaska. Katalog je zatim konstruiran, nakon pažljive obrade i kalibracije, otkrivanjem koncentracija fotona na nebu na svijetloj, velikoj, difuznoj pozadini. Nakon eRASS1, eROSITA je nastavila skenirati nebo i prikupila nekoliko dodatnih istraživanja cijelog neba. Ti će podaci također biti objavljeni u svijetu sljedećih godina.

Katalog eRASS1 uključuje oko 710.000 supermasivnih crnih rupa u dalekim galaksijama (aktivne galaktičke jezgre), 180.000 zvijezda koje emitiraju rendgenske zrake u našem vlastitom Mliječnom putu, 12.000 klastera galaksija, plus mali broj drugih egzotičnih izvora poput binarnih zvijezda koje emitiraju X-zrake, ostataka supernova, pulsara i drugih objekata.

"Ovo su zapanjujuće brojke za rendgensku astronomiju", kaže Andrea Merloni, glavni istraživač eROSITA-e i prvi autor eROSITA kataloga. "Otkrili smo više izvora u 6 mjeseci nego što su to učinile velike vodeće misije XMM-Newton i Chandra u gotovo 25 godina rada."

Usklađeno s objavom, njemački konzorcij eROSITA poslao je gotovo 50 novih znanstvenih publikacija u recenzirane časopise. Većina novih radova pojavljuje se s odabranim otkrićima uključujući ogromnu nit netaknutog toplo-vrućeg plina koji se proteže između dvije galaksije i dvije nove crne rupe s 'kvaziperiodičnom erupcijom', a tu su i studije o tome kako zračenje rendgenskih zraka sa zvijezda može utjecati na atmosferu i zadržavanje vode planeta u orbiti, te statistička analiza treperenja supermasivnih crnih rupa.

Ovo prvo izdanje podataka eRASS (DR1) javno objavljuje ne samo izvorni katalog, već i slike rendgenskog neba pri višestrukim energijama rendgenskih zraka, pa čak i popise pojedinačnih fotona s njihovim položajima na nebu, energijama i preciznim vremenima dolaska. Softver potreban za analizu podataka eROSITA također je uključen u izdanje. Za mnoge klase izvora, dodatni podaci iz drugih valnih područja također su uključeni u takozvane kataloge "dodane vrijednosti" koji nadilaze čiste rendgenske informacije.

Glavni znanstveni cilj je bio ograničiti kozmološke modele korištenjem klastera galaksija. Kozmološki rezultati, temeljeni na dubinskoj analizi klastera eRASS1, bit će objavljeni za otprilike dva tjedna.

Čitav popis znanstvenih publikacija temeljenih na podacima nalazi se na web stranici eROSITA.

Izvor: Institut Max Plack za vanzemaljsku fiziku

Vezani sadržaji
Ključne riječi eROSITA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->