Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Snowboarding s ručnim mlaznim motorima
Članak
Objavljeno: 16.04.2014. 13:12

Dreamscience 

VIDEO: Snowboarding s ručnim mlaznim motorima

Ovaj sustav za električnu propulziju može se koristiti za snowboarding, surfanje, pa čak i za paragliding.

VIDEO: Snowboarding s ručnim mlaznim motorima

Do sada smo već imali priliku vidjeti razne projekte u kojima su ljudi ugrađivali mlazne motore u bicikle, skateboardove, sanjke i druga rekreativna prijevozna sredstva u kojima ih nikada ne biste očekivali, no niti jedan od takvih sustava se nije našao na tržištu.

Ukoliko nemate dovoljno vremena, znanja i novca da u svojoj garaži izradite raketni motor koji ćete ugraditi u romobil ili role, tvrtka Dreamscience Propulsion ima svoje rješenje za koje vjeruje da će vrlo brzo stići na tržište, te će biti relativno jeftino i sigurno za uporabu, pa će razne rekreativne aktivnosti podići na potpuno novu razinu.

Oni su izradili sustav električne propulzije koji koristi male motore koji se vrte brzinom od 30.000 rpm, usisavajući zrak i stvarajući potisak potreban za pokretanje snowboarda. Njihov sustav se ne ugrađuje direktno u snowboard, već dolazi u obliku drške-nosača koji držite u ruci, a na čije su obje strane postavili motore.   

Drugim riječima, snowboarder doslovce nosi mlazni motor u svojoj ruci, a da upravljanje njime nije uopće tako zahtjevno i teško, svjedoči ovaj video dolje u kojem su angažirali profesionalnog snowboardera Jamiea Borrowa da isproba kako je to boardati na mlazni pogon. On je na smrznutom jezeru u švicarskom St. Moritzu uspio postići brzinu od 80 km/h i odmah se oduševio ovim "gadgetom".

Tijekom izrade ovog sustava, znanstvenik, inženjer i osnivač Dreamsciencea, dr. Adam Contoret i njegovi kolege, morali su riješiti više problema, kako bi ručni mlazni motor bio dovoljno lagan, siguran i jednostavan za upravljanje, što su preduvjeti da bi se jednog dana doista mogao naći na tržištu.

Nakon više prototipa, izradili su ovaj sustav s 4 mlazna modula koje pokreću motori od 8 kW, koji su u stanju proizvesti više od 445 N sile potiska.

Mada Dreamscience kaže da razvoj ovog sustava još nije završen, pa za sada nisu spremni otkriti previše tehničkih detalja o njemu, poznato je da su se pri izradi koristili ugljičnim vlaknima i aluminijskim okvirima, dok litij-polimerska baterija služi za napajanje motora.

Contoret kaže da četiri motora u punoj snazi vuku 700 ampera na 55 volti, a da bi sustav mogao imati dovoljno pogonske energije, morali su prije svega unaprijediti baterije na kojima su radili punih pet godina.

Osim za korištenje u snowboardingu, Dreamscience svoje motore razvija za razne primjene, pa su ih već počeli testirati surferi, skateri i paraglideri, što znači da bi se ovi mobilni mlazni motori mogli naći na cesti, u vodi, na snijegu, pa čak i u zraku. 

Tvrtka trenutno traži industrijske partnere koji bi im pomogli u dovođenju ove tehnologije na tržište, gdje bi se, kako predviđaju, njihovi mlazni električni motori mogli u početku prodavati po cijenama između 5.000 i 10.000 dolara, a kada bi se proizvodnja omasovila, mogli bi postati više puta jeftiniji. 

Izvor:  Dreamscience PropulsionVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->