Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Railgun dolazi na američke brodove 2016.
Članak
Objavljeno: 08.04.2014. 15:27

Američka mornarica 

VIDEO: Railgun dolazi na američke brodove 2016.

Pogledajte kako izgleda pucanje railgunom koji će se montirati na američka vojna plovila.

VIDEO: Railgun dolazi na američke brodove 2016.

Američka mornarica jučer je izdala medijsko priopćenje u kojem objavljuju planove uvođenja prvih elektromagnetskih railgun topova u operativnu uporabu.

Railgunovi će se 2016. godine testirati na jednom JHSV brodu (joint high speed vessel), te će ispaljivati projektile zahvaljujući Lorentzovoj sili koja djeluje na električni naboj koji se giba određenom brzinom u magnetskom polju dok na njega djeluje električno polje.

Lorentzova sila će tako omogućiti projektilu rapidno ubrzanje između dvije provodne šine, što će rezultirati topom koji može ispucavati projektile znatno dalje od tradicionalnog oružja.

Pored toga, projektil tijekom leta zadržava kinetičku energiju, pa stoga ne zahtijeva velike količine eksploziva, jer kad pogodi brod, automobil, zgradu ili neku drugu strukturu, prolazi kroz nju kao kroz maslac, što možete vidjeti i u videu dolje.

railgun 2

Posljednji javno prikazan dizajn railguna Američke mornarice.

Američka mornarica navodi kako će visokoenergetski projektili biti pogibeljni i učinkoviti protiv višestrukih prijetnji, uključujući neprijateljske ratne brodove, male čamce, zrakoplove, projektile i mete na zemlji.

"Elektromagnetski railgun reprezentira izuzetne nove ofenzivne sposobnosti za Američku mornaricu", navodi viceadmiral Bryant Fuller, glavni inženjer Mornarice. "Te sposobnosti će nam omogućiti odgovor na višestruke prijetnje, uz relativno niske troškove, dok će istovremeno omogućiti više sigurnosti našim brodovima i mornarima uklanjanjem velike količine visokoeksplozivnog oružja s njih".

Američka vojska je započela eksperimentirati s elektromagnetskim naoružanjem još 2005. godine, te je u međuvremenu proizvela više testnih prototipa, s ciljem da konačna inačica railgun topa bude u mogućnost lansirati višenamjenske navođene projektile na udaljenosti od 110 nautičkih milja (203 km).

Također navode kako će postavljanje na JHSV brodove služiti samo za testiranje sustava, jer još nije odlučeno na koje će se brodove postavljati railgunovi potpune operativnosti.  

Izvor: Navy.milVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->