Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Robotska ruka je snažna i nježna
Članak
Objavljeno: 16.03.2019. 15:48

MIT 

VIDEO: Robotska ruka je snažna i nježna

Ovakva ruka inspirirana origamijem mogla bi robotima pružiti znatno veću slobodu pri rukovanju objektima.

VIDEO: Robotska ruka je snažna i nježna

Prve ruke ili boljeno rečeno hvataljke izrađene za industrijske robote mogle su hvatati razne objekte bez da ih zdrobe ili ispuste, ali su njihovi hvatovi morali biti detaljno programirani prema mjestu na kojem se objekt nalazi, njegovom obliku i čvrstoći, što im nije omogućivalo da manipuliraju raznovrsnim predmetima, već ih je za svaki objekt trebalo posebno programirati. 
Mada je današnja robotika prilično uznapredovala, hvatanje različitih predmeta i dalje je veliki izazov za robotičare i programere koji pišu softver za njih, usprkos velikom napretku AI-a, posebice u domeni strojnog učenja.
 
Znanstvenici MIT-a i Harvarda već duže vrijeme razvijaju takozvane "mekane robote" čije će ruke biti poput ljudskih, dovoljno snažne za izvođenje brojnih zadaća, a istovremenu i dovoljno nježne kako ne bi dovele do uništavanja objekata ili ozlijeđivanja ljudi. 
Njihova najnovija inovacija dolazi u obliku ruke koja se temelji na usisavanju vakuumom i strukturi koja podsjeća na origami loptice i može se oblikovati prema objektu koji hvata, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici vjeruju da je upravo ovakva šaka u obliku šuplje polulopte na pogon vakuuma najbolja za izvođenje nježnih i snažnih hvatova, pa robotima neće ispadati stvari iz ruku, niti će ih razbijati, ili ozlijeđivati ljude svojim stiskom. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Robot MIT Harvard vakuum ruka origami
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam