Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvi 3D printer za elektroniku i plastiku
Članak
Objavljeno: 05.03.2015. 13:52

Voxel8 

VIDEO: Prvi 3D printer za elektroniku i plastiku

Ovaj 3D printer može kombinirati izradu predmeta i integriranje elektronskih sklopova pomoću provodne tinte.

VIDEO: Prvi 3D printer za elektroniku i plastiku

Tvrtka Voxel8, koju su osnovali bivši znanstvenici s Harvarda, traži svoje mjesto pod suncem na tržištu 3D printera. Za razliku od standardnih 3D printera, njihov novi 3D printer je u stanju kombinirati proizvodnju objekata taloženjem sloja po sloj rastopljene plastične mase i integriranje vodljivih struktura, za koje koristi provodnu tintu.

Kako bi demonstrirali što sve ovaj printer može izrađivati, napravili su malu quadcopter letjelicu, no nemaju namjeru ulaziti u industriju igračaka, već žele da njihovi predmeti budu opremljeni elektronskim i računalnim komponentama koje će biti povezane isprintanom vodljivom strukturom, kakva se nalazi na tiskanim pločicama (PCB-ima), te služi za mehaničko i električko povezivanje elektroničkih komponenti. Za izradu vodljive strukture koristi se provodna tinta, koja je visoko provodljiva i može se printati na sobnoj temperaturi, te se kvalitetno učvršćuje tamo gdje ju postavite.

Valja naglasiti da ovaj 3D printer ne može istovremeno izrađivati osnovnu strukturu i elektronički sklop, već funkcionira na taj način da prvo radi objekt od plastike sloj po sloj, potom prekida printanje i postavlja vodljivu strukturu, a prije nastavka printanja morate ručno postaviti elektroničke i elektromehaničke komponente poput otpornika, procesora, motora i LED lampica da biste na kraju recimo dobili malog dronea.

To znači da ovaj 3D printer nije industrijski stroj, već je zamišljen kao uređaj koji će vam pomoći u izradi radnih modela određenih predmeta s elektronskim komponentama koje razvijate.

Voxel8 ujedno istražuje 3D printanje korištenjem velikog broja materijala, koji istječu iz mlaznice pod pritiskom poput tekućine, no trenutno se skrućuju čim se pritisak ukloni. Ta tehnologija se temelji na razvoju mikroskopski sitnih čestica koje se spontano umrežuju i stvaraju strukture na zadanom mjestu.

Strukture se mogu proizvoditi od raznih materijala, uključujući epoksi, keramiku, te materijale za otpornike, transformatore, baterije, motore, elektromagnete i druge komponente. 

Izvor: Voxel8

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->